U bevindt zich hier: Nieuws & Actueel » Agenda » Royal Class
  logo_royalclass_rood_2010
  Royal Class, vorstelijk reizen »

  150.000 bezoekers voor ‘Royal Class, vorstelijk reizen’

  Ruim 150.000 bezoekers bezochten de afgelopen maanden de tentoonstelling ‘Royal Class, vorstelijk reizen’ in Het Spoorwegmuseum. Dit is een stijging van 50% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Tijdens de tentoonstelling waren in totaal twaalf koninklijke treinen te zien. De rijtuigen zijn inmiddels weer terug naar de bruikleengevers.

  Unieke tentoonstelling
  Zondag 5 september was de laatste dag van de tentoonstelling ‘Royal Class, vorstelijk reizen’. De tentoonstelling werd op 14 april feestelijk geopend in bijzijn van koningin Beatrix. Voor het eerst in de historie waren twaalf koninklijke rijtuigen van vorstenhuizen uit heel Europa in één tentoonstelling te bezichtigen.
  Directeur Paul van Vlijmen spreekt van een succes: “Ten eerste vind ik het een grandioze prestatie dat we het voor elkaar hebben gekregen deze tentoonstelling te organiseren. Het is niet eenvoudig om van musea uit heel Europa de pronkstukken te lenen en ze naar Nederland te halen. Dat meer dan 150.000 personen dit hebben mogen aanschouwen vervult mij met trots.”

  Bezoekersonderzoek
  Onderzoeksbureau Hendrik Beerda Brand Consultancy deed een bezoekersonderzoek, de tentoonstelling werd gemiddeld gewaardeerd met een 8,5. Bijna de helft van de bezoekers kwam speciaal voor de tentoonstelling en 61% van de bezoekers was vrouw. Ook kwamen er meer bezoekers met de trein (44%) dan met de auto (41%). Bijna 1 op de 3 bezoekers kwam uit de provincie Utrecht, gevolgd door de provincies Noord-Holland (19%), Noord-Brabant en Gelderland (beide 16%). De drukste dagen waren 1 mei (2594 bezoekers) en 29 augustus (2782 bezoekers).

  Filmimpressie 'Royal Class, vorstelijk reizen' »

  Flash not supported

  De vorstelijke interieurs »
  Royal Class Albert IRoyal Class Albert IRoyal Class Albert IRoyal Class Franz Ferdinand TsjechieRoyal Class Leopold IIIRoyal Class AdelaideRoyal Class Edward VIIRoyal Class Edward VIIRoyal Class Koning Boris BulgarijeRoyal Class koning Boris BulgarijeRoyal Class Carl Gustav ZwedenRoyal Class Carl Gustav ZwedenRoyal Class Sr1 Anna Paulowna
  De vorsten en hun rijtuigen »
  • Koningin Adelaide
   De Engelse koningin Adelaide (1792-1849) was tante van de latere koningin Victoria. Van 1830 tot 1837 was zij koningin van Engeland.
   Lees meer »
  • Koningin Maria Pia
   Maria Pia (1847-1911) was de dochter van de Italiaanse koning Victor Emmanuel. Op haar vijftiende trouwde zij met koning Luis I van Portugal.
   Lees meer »
  • Koning Ludwig II
   Koning Ludwig II van Beieren was van 1864 tot zijn mysterieuze dood in 1886 vorst van het Koninkrijk Beieren. Hij is niet alleen bekend door de sprookjesachtige kastelen die hij liet bouwen, maar ook door zijn voorliefde voor de muziek van Richard Wagner.
   Lees meer »
  • Tsaar Alexander II
   Tsaar Alexander II (1818-1881) was een neefje van de Nederlandse koningin Anna Paulowna. Hij regeerde van 1855 tot 1881 en staat bekend als een hervormingsgezinde vorst.
   Lees meer »
  • Koning Christiaan IX
   Koning Christiaan (1818-1906) regeerde van 1863 tot 1906 in Denemarken. Hij staat ook wel bekend als ‘De Schoonvader van Europa’ omdat veel van zijn kinderen en kleinkinderen overal in Europa met koninklijke telgen trouwden.
   Lees meer »
  • Koning Edward VII
   Edward werd geboren als oudste zoon van koningin Victoria en Prins Albert in 1841.
   Lees meer »
  • Frans Ferdinand
   Frans Ferdinand (1863-1914) was Aartshertog van Oostenrijk-Hongarije. Zijn oom Frans Jozef en tante Elisabeth (Sissi) waren keizer en keizerin. In 1896 werd Frans Ferdinand troonopvolger van de dubbelmonarchie.
   Lees meer »
  • Keizerin Elizabeth
   De reislustigste en beroemdste vorstin is wel Keizerin Elizabeth van Oostenrijk geweest, veel beter bekend als Sissi. Elizabeth bereikt een bijna onsterfelijke status door de populaire romantische Sisi-films met Romy Schneider in de hoofdrol.
   Lees meer »
  • Koning Albert
   Albert werd in 1875 geboren als zoon van een broer van de Belgische koning. Na het overlijden van zijn oom Leopold in 1909 werd Albert tot koning van België gekroond.
   Lees meer »
  • Koning Gustav
   Carl Gustav wordt op 30 april 1946 geboren als enige zoon van kroonprins Gustav Adolf en prinses Sybylla van Zweden. Zijn vader komt negen maanden later om het leven bij een vliegtuigongeluk. Als zijn grootvader – die ook Gustav Adolf heet - in 1973 ov
   Lees meer »
  • Koning Boris
   Boris III volgt zijn vader Ferdinand I op als koning van Bulgarije als deze in 1918 aftreedt.
   De Bulgaarse koningen Ferdinand I (1861-1948) en zijn zoon Boris hebben tenminste één ding gemeen: ze zijn allebei treinfanaten bij uitstek.
   Lees meer »
  • Koning Leopold III
   Leopold werd geboren als eerste kind van prins Albert en prinses Elisabeth. Net als zijn vader bezocht hij de Militaire School. In 1926 trouwde hij met de Zweedse Prinses Astrid, de dochter van Prins Carl en nicht van Koning Gustav V van Zweden.
   Lees meer »
  • Anna Pauwlona
   Anna Paulowna was de vrouw van koning Willem II en koningin van Nederland van 1840 tot 1849.
   Lees meer »
  • Koningin Juliana
   Met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft Het Spoorwegmuseum de koninklijke trein van koningin Juliana en prins Bernhard opgeknapt.
   Lees meer »
  • Koningin Beatrix
   In 1993 wordt een bestaand rijtuig eerste klasse bij de fabrikant Talbot in Duitsland voor koningin Beatrix omgebouwd tot koninklijk rijtuig.
   Lees meer »
  COOKIES
  Deze website maakt gebruik van cookies. - Door uw bezoek aan deze website gaat u hiermee akkoord.