Dokter Bibber proef

DIY Dokter Bibber

In het Techlab draait alles om treinen en techniek. In de zomervakantie kan je alles in XL testen bij Techlab XL. Rond de thema’s stoom, stroom, wielen en weerstand zijn verrassende en coole experimenten te doen. Doe je thuis mee?

Stap 1

Je hebt het volgende nodig:

– Geïsoleerd draad (3x)

– Batterij 4,5 volt

– Lampje (6 volt) plus fitting

– Deksel van een schoenendoos

– Aluminiumfolie

– Plakband

– Metalen pincet

– Paperclips

Stap 2:

Pak de deksel van de schoenendoos en zorg ervoor dat hij los van de doos is. Teken cirkeltjes op de deksel die iets groter zijn dan de paperclip. Knip de cirkels uit de deksel.

Stap 3

Neem een stuk aluminiumfolie iets groter dan de deksel. Prik voorzichtig gaatjes in het folie in het midden van de cirkels en vouw het folie naar de binnenkant, zodat de randen van de cirkels bedekt zijn met aluminiumfolie. Bekleed ook de randen van de deksel.

Stap 4

Maak een draad vast aan een van de polen van de batterij. Het andere uiteinde van de draad maak je vast aan het pincet (met plakband). Bevestig een andere draad aan de andere pool van de batterij en aan een kant van de fitting van het lampje. Zorg er wel voor dat de uiteinden van de draden vrij zijn van isolatiemateriaal.

Stap 5

Draai het lampje in de fitting. Maak de derde draad vast aan de andere kant van de fitting. Het andere uiteinde van de draad plak je met plakband op het aluminiumfolie op de deksel.

Wat zal er denk je gebeuren wanneer je met het pincet het aluminiumfolie raakt? Inderdaad, het lampje gaat branden, omdat je de stroomkring hebt gesloten. Elektriciteit gaat stromen als de stroomkring rond is.

Leg paperclips in de gaten van de deksel (op de onderliggende tafel) en probeer ze met het pincet eruit te pakken, zonder het lampje te laten branden.

 

Gelukt?

Is het gelukt? Tof! Op www.techlabindeklas.nl vind je nog veel meer proefjes en quizzen over techniek.