Concert NS Orkest

NS Orkest, Utrechtse Oratorium Vereniging en Klein Operakoor geven een aantal concerten die in het teken staan van 75 jaar Vrijheid. Het programma van dit bijzondere concert is opgebouwd rondom de "Mauthausen liederencyclus" (Mikis Theodorakis) en "The Armed Man" (Karl Jenkins). Deze composities voor harmonieorkest en groot koor worden uitgevoerd in een scenische setting.

Afgelast

Afgelast voor dit jaar! We onderzoeken de mogelijkheid om deze concertserie te verplaatsen naar 2021. Voor degene die al een ticket hebben gekocht: binnenkort publiceren hoe we hier mee omgaan.

"Als deze oorlog ooit nog eindigt"

Hoewel we ieder jaar herdenken en oproepen om herhaling te voorkomen, blijkt jaar in jaar uit dat conflicten een dominante rol blijven spelen in onze wereld. Via de  muzikale productie “Als deze oorlog ooit nog eindigt” willen we via de “Mauthausen liederencyclus” en “The Armed Man” een lijn trekken van de 2e Wereldoorlog naar het heden. Vrijheid is nooit vanzelfsprekend. Nadenken en herdenken is belangrijk voor bewustwording over de vrede waarin wij mogen leven. Muziek kan daarbij een belangrijke en ondersteunende rol spelen.

De “Mauthausen Liederen” bevatten de door Mikis Theodorakis op muziek gezette teksten van Iakovos Kambanellis, teksten die afkomstig zijn uit Kambanellis’ memoires over zijn gevangenschap in het concentratiekamp Mauthausen. Via “The Armed Man” (Karl Jenkins) maken we een verbinding naar het heden. “The Armed Man” heeft als ondertitel ‘een mis voor de vrede.’ Het thema is actueel. Het gaat over de groeiende dreiging van oorlog, afgewisseld met momenten van reflectie. Het stuk inspireert en emotioneert, maar nodigt bovenal uit tot een blijvende dialoog over hoe mensen beter met elkaar kunnen leven.

Ga naar de website van het NS orkest >

 

Quote uit 2015: “Ik ben zaterdag geweest met mijn gezin en schoonvader. We waren diep onder de indruk. Het was een prachtige kapstok om de kinderen met opa, die de oorlog heeft meegemaakt, in gesprek te laten gaan over de oorlog.” (Eleonoor van den Dool – Amersfoort)