Het leukste reisje van Nederland

Maak de reis van je leven tijdens ‘Het leukste reisje van Nederland’! Wie trein zegt, zegt reizen. Avontuur. Ontdekken. Plezier. Het hele jaar door kun je hiervoor terecht bij het Spoorwegmuseum, maar daar komt nu een extra beleving bij! Vanaf zaterdag 22 februari 2020 organiseert het Spoorwegmuseum negen dagen lang ‘Het leukste reisje van Nederland’. Samen met de top van Nederland op het gebied van kunst en cultuur, word je meegenomen op de reis van je leven.

Het leukste reisje van Nederland

Laat je verrassen, verbazen en verwonderen. Pak je paspoort, verzamel de stempels van alle bestemmingen en maak een unieke reis tijdens de voorjaarsvakantie!

Bestemming: Rembrandt

Hij is misschien wel onze beroemdste schilder ooit, Rembrandt van Rijn. In ieder geval was hij de belangrijkste Hollandse meester van de 17e eeuw. Op de bestemming ‘Rembrandt’ ontdek je je eigen schildertalent! Maak op speelse wijze een prachtig zelfportret met behulp van nieuwe digitale technieken. Schilder en kleur mee aan een levensgroot Rembrandt schilderij, beluister de korte audiotour over het werk en leven van Rembrandt en vier van zijn werken en stap in een schilderij met Rembrandt Reality.

i.s.m. Museum het Rembrandthuis, Mauritshuis, Museum de Lakenhal en Rijksmuseum

Bestemming: Smaak

Een tosti in de stationsrestauratie, kaviaar en truffels in de Oriënt Express of een kopje koffie op het perron. Eten en drinken is onlosmakelijk verbonden met het reizen per trein. Het Spoorwegmuseum neemt je mee op reis langs verschillende eetculturen op en rond het spoor. Speel mee met de Grote Smaakquiz en geniet van de culinaire reisverhalen op het spoor tijdens een bijzonder bezoek aan restauratierijtuig De Blauwe Roemeen.

i.s.m. Spoorwegmuseum

Bestemming: Pruts

Een ontwerp is nooit zomaar af. Het is zoeken, spelen en uitproberen. Dat is waar deze bestemming over gaat. Zonder plan dingen uitproberen en vrij reizen in je hoofd. Prutsen. Met Het Nieuwe Instituut maak jij al prutsend een eigen ontwerp. Elk ding is anders, niks is volmaakt, niks is echt af, maar gezamenlijk maken we zo een origineel ‘Gesamtkunstwerk’. En wees niet bang, want prutsen lukt altijd!

i.s.m. Het Nieuwe Instituut

Bestemming: Verleden

Maak een tijdreis van wel 2500 jaar, naar de tijd van de eerste boeren. Een tijd waarin er geen winkels waren en je alles wat je wilde hebben zélf moest maken. Kleding, potten, manden, houten bakken, banken – je kon het allemaal niet kopen. Maar ook je eten moest je zelf maken. Wil je zelf ervaren hoe het leven er toen uitzag? Doe dan met ons mee en bak je eigen brood! Ontdek de geschiedenis door deze vast te pakken, eraan te ruiken én te proeven!

i.s.m. preHistorisch Dorp

Bestemming: De Hollandsche Molen

Reizend door Nederland kom je ze overal tegen: de molen is hét icoon van het Nederlandse landschap. Nederland telt nog circa 1200 molens, allemaal bemand door molenaars met een passie voor het ambachtelijke vak. Ontdek hoe de molenaar zorgt dat de wieken draaien en het graan wordt gemalen. Bekijk een prachtige film over molens en hun molenaars, zoek uit hoe de techniek van een molen werkt en knutsel een windmolen in elkaar.

i.s.m. Vereniging De Hollandsche Molen

Bestemming: De Stijl

Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld en Theo van Doesburg. Deze kunstenaars zochten begin 1900 naar een nieuwe manier om kunst te maken. In 1917 lanceerden ze tijdschrift De Stijl met hierin een abstracte beeldtaal van vaak zwarte lijnen en vooral witte rode, gele en blauwe kleurvlakken. Dit was een revolutie in de kunst. Ruim honderd jaar later is de abstracte kunst van deze Nederlandse kunstenaars wereldberoemd en hangt hun werk in de belangrijkste kunstmusea. In het De Stijl paviljoen speel je met lijnen en kleuren van deze kunststroming. Fotografeer jezelf in ‘Stijl’.

i.s.m. De Stijl in de stad en Centraal Museum

Plattegrond

Eindbestemming: Trein & Reis Sing-a-long

Reizen, vakantie en exotische bestemmingen hebben al eeuwenlang artiesten geïnspireerd tot het schrijven van de meest briljante liedjes, en doen dat nog steeds. Bij de Eindbestemming mag je in het Stoomtheater even helemaal de remmen losgooien en lekker meezingen met liedjes naar keuze. Onze huisband heeft een flink aantal nummers op het menu gezet. Wie kiest de eerste meezinger uit?

Praktisch

Het leukste reisje van Nederland kun je maken van 22 februari t/m 1 maart 2020. Het Spoorwegmuseum heeft zeer beperkte parkeergelegenheid (200 plekken) en parkeren kost €9,50. Pak de trein naar ons eigen station: Utrecht Maliebaan en stap uit in het museum!

Kijk hier voor meer informatie over bereikbaarheid.

Met een entreebewijs voor het Spoorwegmuseum bezoek je “Het leukste reisje van Nederland”. Met een Museumkaart en BankGiro Loterij VIPkaart heb je gratis entree en hoef je niet te reserveren. Extra leuk: met een BankGiro Loterij VIPkaart mag je een gratis introducee meenemen!