Vorstelijk reizen

Beleef de geschiedenis opnieuw met de geluidsfragmenten van het treinpersoneel. Het Spoorwegmuseum heeft drie salonrijtuigen en een echte koninklijke wachtkamer!

Koninklijke treinreizen

Na de opening van de eerste spoorlijn in 1839 groeide het spoorwegnet snel. Ook het Koninklijk Huis ontdekte de voordelen van treinreizen. Zij gebruikten de trein om staatsbezoeken af te leggen, op vakantie te gaan of contact te maken met onderdanen. Eerst in gewone eerste klas rijtuigen, maar al snel in hun eigen treinen. De meeste van deze ‘paleisjes op wielen’ bestaan niet meer. De koninklijke collectie die wel bewaard is gebleven, geeft een unieke kijk op vorstelijk reizen in de negentiende en twintigste eeuw.

Salonrijtuig voor een tsarendochter

Anna Pauwlona was de jongste dochter van de Russische Tsaar Paul I. Ze was getrouwd met koning Willem II van Nederland. In 1864 kreeg zij haar eigen salonwagen, door de Hollandsche IJzeren Spoorwegmaatschappij (HSM) gebouwd in Haarlem. Anna overleed een jaar later, zonder het rijtuig gebruikt te hebben. Alleen haar zwager prins Frederik gebruikte het regelmatig. In 1905 werd het rijtuig gesloopt. Met steun van de BankGiro Loterij bouwde de firma Kloosterboer Decor in 2010 deze replica. Zo zag het rijtuig er na een verbouwing in 1884 uit. Het toilet en de wastafel zijn origineel!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Wij wensen iedereen een fijne Koningsdag en nemen je voor de gelegenheid mee naar onze Koninklijke wachtkamer! #koningsdag #woningsdag #thuismuseum

Een bericht gedeeld door Spoorwegmuseum (@spoorwegmuseum) op