Vanwege een defect spoor tussen Utrecht Centraal en Utrecht Maliebaan rijdt de pendeltrein tot nader order niet. Bekijk de bezoekersinformatie voor de bereikbaarheid van het museum met de bus en auto.

Scholen en educatie

Leuk én leerzaam

Het Spoorwegmuseum is niet zomaar een museum. Het is een verrassende plek waar je ontdekt hoe de trein de wereld heeft veranderd. In het levensechte station, het theater, tussen de gigantische treinen en de spannende attracties staat educatie door middel van vermaak centraal. Bezoek het museum met de hele klas of school voor een vrolijk en avontuurlijk schoolreisje of boek één van de educatieve programma’s onder begeleiding van een museumdocent.

Voor het schooljaar 2023-2024 hebben we een speciaal nieuw educatief programma ontwikkeld: Trein op Groen.

Ga op schoolreisje!

Ontdek zelf met de klas alle verhalen over het spoor door te speuren tussen de treinen, de attracties te bezoeken en ondergedompeld te worden in het theater. Educatie en plezier gaan hand in hand door het hele museum. Een bezoek staat gelijk aan urenlang beleven en ontdekken en kan geheel naar eigen behoeften worden ingevuld.

Daal af in een Engelse kolenmijn en vind de eerste trein van Nederland: ‘De Arend‘. In het theater speelt een voorstelling over de luxe Oriënt Express die reist naar het verre Oosten en in Stalen Monsters suis je boven, onder en langs enorme locomotieven. Niet te missen is de spectaculaire Vuurproef waar je in een virtuele wereld duikt en zelf een locomotief kunt besturen.

Educatieve programma’s primair onderwijs

Meer behoefte aan begeleiding vanuit het museum? Boek dan een van onze educatieve programma’s. Speciaal voor het primair onderwijs hebben we programma’s gemaakt om leerlingen uitgebreid kennis te laten maken met één van de onderwerpen die het spoor rijk is. Onder leiding van een museumdocent gaan de leerlingen op een 1,5 uur durende ontdekkingstocht door het museum.

Uiteraard is voor of na het programma ook nog ruimte om het museum zelfstandig te bezoeken.

Tips voor een optimaal schoolbezoek

  • Reserveer via onderstaande button;
  • Kom met 1 begeleider op 5 leerlingen. Begeleiders zijn gratis;
  • Neem je eigen eten en drinken mee;
  • Museumkaarten zijn ook geldig tijdens een schoolbezoek;
  • 7,50 euro per kind, educatieve programma’s gratis te boeken.

Educatieve programma’s

Tijdens onze educatieve programma’s gaan we dieper in op één aspect van de geschiedenis van de spoorwegen. Onder begeleiding van een museumdocent, maar door veel zelf te doen, leren kinderen kennis maken met de verhalen en de objecten uit onze collectie.

Onze programma’s zijn opgebouwd uit een interactieve introductie, een opdrachtenboekje dat door de collectie leidt en een afsluiting in één van onze attracties.

Werk aan het Spoor!

De kinderen leren alles over wie wat deed op het spoor en kunnen testen welk beroep het beste bij hun past

Werk aan het spoor: groep 3 & 4

De handen gaan uit de mouwen als de leerlingen wordt gevraagd om kennis te maken met de verschillende beroepen op het spoor. Hoe sterk moest een kruier zijn om alle koffers te tillen? Hoe zag het uniform van een stoker er uit en wat doet een rangeerder eigenlijk precies? De kinderen leren alles over wie wat deed op het spoor en kunnen testen welk beroep het beste bij hun past, dus geen tijd te verliezen….er is werk aan het spoor!

Klik hier voor de lesbrief, voorbereidende les en verwerkingsles.

Dit programma is geschikt voor groep 3 & 4.

Hoe werkt een trein?

Hoe zwaar, lang of hoog is een trein eigenlijk? Hoe glad is een rails en welke vorm hebben treinwielen precies?

Hoe werkt een trein?: groep 3 t/m 8

Hoe groot zijn de wielen van een trein? Hoe glad is een rails, hoe krijgt een elektrische trein stroom en hoe sterk in een stoomlocomotief? De leerlingen ontdekken de antwoorden op al deze vragen door tussen de treinen te zoeken, kijken, voelen, meten en tellen.

In Techlab zetten ze hun onderzoek voort door allerlei proefjes te doen en zich te verwonderen over de techniek van een trein. Uiteindelijk kunnen ze digitaal een eigen trein bouwen, wie lukt het om de tofste trein te maken?

Kijk op techlabindeklas.nl voor de lesbrief per groep en verschillende voorbereidende en verwerkingslessen.

Dit programma is geschikt voor groep 3 & 4, groep 5 & 6 en groep 7&8.

Trein op groen!

Wist jij dat bijna alle treinen in Nederland op groene stroom rijden en het één van de meest duurzame manieren is om te reizen in de hele wereld?

Trein op groen: groep 5 t/m 8

Tijdens het programma leren de kinderen verschillende treinen uit de collectie van het museum kennen en deze te beoordelen op duurzaamheid.  Welke treinen scoren goed op brandstofverbruik, materiaalkeuze, stroomlijnvorm en zitplaatsen? Samen met de museumdocent gaan de leerlingen eerst deze begrippen uitpluizen, wat betekent het allemaal en wat maakt het dan wel of niet duurzaam?

Vervolgens mogen ze op pad in het museum om de verschillende levensechte treinen zelf te beoordelen op hoe groen ze scoren. Met het scoreformulier in de hand kunnen ze in groepjes langs de collectie en met elkaar de discussie aan waarom een eigenschap van de trein wel of niet groen is. Als het formulier compleet is kunnen ze creatief aan de slag door hun opgedane kennis om te zetten naar een ontwerp voor een trein van de toekomst. Hoe zal die eruit zien en op welke brandstof kan hij rijden? Alles mag… zolang hij maar groen is!

Dit programma is geschikt voor groep 5 & 6 en groep 7 & 8.

Prijs per kind: €7,50 p.p.*

Begeleiders: gratis (minimaal 1 begeleider op 5 leerlingen)

Educatieve programma’s brengen geen extra kosten met zich mee.

Het is toegestaan zelf meegebracht eten te nuttigen. Bij een schoolreisje is ook een Kidsbox te reserveren voor €6,75 p.p.

* Prijs geldt niet i.c.m. andere aanbiedingen.

Neem contact op

Maak direct een reservering door op de button ‘Boek je schoolbezoek’ te klikken.

Neem bij vragen contact op met de afdeling Reserveringen; reserveringen@spoorwegmuseum.nl

Vragen over de inhoud van de educatieve programma’s? Mail dan met Yolanda Garcia via y.garcia@spoorwegmuseum.nl.