Registratiefabriek

Het Spoorwegmuseum heeft een enorme collectie objecten die te maken heeft met de spoorwegen in Nederland. Dit zijn niet alleen levensgrote treinen, maar ook veel andere (kleinere) objecten die een link hebben naar de spoorwegen. Denk bijvoorbeeld aan schilderijen, affiches, modellen, foto’s, uniformen of postzegels en treinkaartjes. Het museum kan niet alles tentoonstellen, dus veel van deze collectie wordt bewaard in depots.

Project registratiefabriek

Om goed overzicht te houden op wat er allemaal in de collectie bewaard wordt heeft het Spoorwegmuseum het project ‘De Registratiefabriek’ opgestart. Doelstelling hiervan is te komen tot een geregistreerde kerncollectie van ca. 50.000 voorwerpen. Een projectteam van registratoren en collectiemedewerkers heeft de objecten uit deze kerncollectie geregistreerd, gefotografeerd, in zuurvrije dozen verpakt en op standplaats gezet. Alle gegevens zijn verwerkt in het nieuwe Collectie Management Systeem, Atlantis.

Een deel van de collectie, ca. 10.000 foto’s en objecten uit de periode Mobilisatie, Tweede Wereldoorlog, Bevrijding en Wederopbouw (1939-1960), zijn openbaar gemaakt en te doorzoeken op onze site.

Fotocollectie

Naast de 50.000 voornamelijk 3-d objecten bezit het museum nog ca. 200.000 foto’s en (glas-) dia’s. Ook deze worden gedigitaliseerd en bewaard.

Crowdsourcing

De fotocollectie van het museum is weliswaar gedigitaliseerd, maar van veel foto’s ontbreekt nog informatie. Bij het beschrijven van deze foto’s helpt een grote groep vrijwilligers. Zij bekijken de foto’s en voegen onmisbare informatie toe. Waar en wanneer is de foto gemaakt, wat zie je precies, wat voor informatie kan worden toegevoegd?
Het museum zoekt nog vrijwilligers die willen meewerken aan dit crowdsourcing project. Heb jij interesse in de geschiedenis van de spoorwegen en lijkt het je leuk om foto’s te beschrijven? Meld je dan aan.