De hele zomervakantie, t/m 1 september, zijn wij 7 dagen per week geopend. Tot snel in het museum!

Handwieldraisine

Objectnummer 3002

Specificaties

Type:                   onbekend

Bij deze draisine hoefden de inspecteurs zelf geen inspanning te leveren: zij konden op het bankje aan de voorkant zitten. Twee lager geplaatste spoormedewerkers brachten met handels het wiel in beweging, dat via een ketting de achterwielen aandreef. Waarschijnlijk is deze draisine aan het eind van de negentiende eeuw gebouwd. Het is niet bekend wie de fabrikant was en door welke maatschappij de draisine is gebruikt, maar vergelijkbare types zijn in ieder geval in gebruik geweest bij de Staatsspoorwegen.

Een vergelijkbaar type draisine staat in 1885 op het tweede spoor van het in dat jaar geopende station van Sliedrecht. Zeker bij de aanleg van een nieuwe spoorlijn zoals hier was een draisine een onmisbaar voertuig. De fotograaf is J.G. Hameter uit Dordrecht, die veel spoorlocaties vastlegde.
In 1886 werd station Waalwijk geopend. Op deze foto uit die periode staat ook bij dit station een vergelijkbaar type draisine. De fotograaf is dezelfde J.G. Hameter die ook de voorgaande foto van station Sliedrecht maakte.