DM '90 de buffel

Objectnummer 1052

Specificaties

Vanwege de elektrificatie van de spoorwegen in bijna heel Nederland heeft NS in de afgelopen jaren alle dieseltreinen afgestoten. Het Spoorwegmuseum heeft toen de kans gegrepen om een exemplaar van Dieselmaterieel (DM) ’90 in de collectie op te nemen.

De DM ’90 heeft als bijnaam De Buffel. Vanwege de voorkant van het treinstel die robuust is en enigszins doet denken aan de vorm van een buffelkop. De Buffels reden op de spoorlijnen in Nederland die geen bovenleiding hadden, meestal waren dit de regionale spoorlijnen buiten de Randstad. Op deze spoorlijnen rijden tegenwoordig andere spoorwegmaatschappijen dan NS. Misschien ken je ze wel, de treinen van Syntus, Arriva en Connexxion. Omdat NS nu geen dieseltreinen meer nodig heeft nemen ze afscheid van de Buffel.

De eerste Buffel kwam op 12 maart 1996 uit de fabriek gerold. In 1998 kwam de laatste Buffel op het spoor. In totaal zijn er 53 van dit soort treinen gebouwd. De Buffel heeft een topsnelheid van 140 km/u en er kunnen 135 personen in. Omdat de trein nog vrij nieuw is zal hij voorlopig bewaard worden in ons treinendepot in Limburg.