Droomreizen

In ‘Droomreizen’ word je op theatrale wijze binnengeleid in de wereld van de ‘Belle Epoque’. In dit tijdperk, eind 19e/begin 20ste eeuw, werd de trein een steeds meer geaccepteerd en gebruikt vervoermiddel. Doordat grote afstanden in kortere tijd konden worden afgelegd, konden reizigers naar steeds verder gelegen en exotischer bestemmingen reizen. Het toerisme kwam op gang, al was dat in deze periode alleen nog maar weggelegd voor de welgestelde reiziger.

Entree

Boven de ingang zie je een schildering die geïnspireerd is op de kermistheaters en circussen uit het eind van de 19e eeuw. Voordat je een reisbureau van omstreeks 1900 betreedt kom je langs foto’s van beroemde internationale stations. In het reisbureau zijn oude reisgidsen, affiches, schilderijen, een oude telefooncentrale, telegraaftoestellen een bijzondere klok (‘de tijdbewaarder’) te zien. Aan de linkerkant bevindt zich een prachtige modelspoorbaan van Amsterdam CS uit 1889.

Perron

Betreed in de volgende ruimte het perron en waan je in Parijs. Rechts staat het dinerrijtuig van misschien wel de beroemdste trein ter wereld: de Oriënt Express. De tafels zijn gedekt, hier genoten de rijke reizigers tijdens hun driedaagse reis naar Istanbul van luxe diners. Aan de linkerkant staat nog een pareltje; een rijtuig van de Nederlandsche Centraal Spoorwegmaatschappij (NCS) uit 1902. Deze trein reed tussen Utrecht en Baarn en Utrecht-Bilthoven-Zeist en vervoerde welgestelde forenzen uit het Gooi. In het stoomtheater, en soms ook op het perron, spelen acteurs voorstellingen over reizen met de Oriënt Express.

Kasbah

De Oriënt Express reed in drie dagen en nachten van Parijs naar Istanbul. Aan de rechterkant ga je, via een Oosterse kasbah, naar het theater. Hier is de sfeer van een oosterse stad voelbaar, vergeet niet de filmpjes te bekijken van de verre bestemmingen van de Oriënt Express.