Vanwege een defect spoor tussen Utrecht Centraal en Utrecht Maliebaan rijdt de pendeltrein tot nader order niet. Bekijk de bezoekersinformatie voor de bereikbaarheid van het museum met de bus en auto.

Open monumentendag 2023

Op zaterdag 9 september is de VriendenLoterij Open Monumentendag. Op deze dag staan de rondleiders voor je klaar om verhalen te vertellen over de historie van het Maliebaanstation.

Op zaterdag 9 september 2023 openen tientallen monumenten de deuren. Aansluitend bij het Europese thema Living Heritage gaan we op zoek naar de verhalen achter deze monumenten. Wie waren hun vroegere bewoners en gebruikers? Wat heeft zich binnen de muren van de vaak eeuwenoude panden afgespeeld? En wat gebeurt er nu?

Levend erfgoed

Het Maliebaanstation werd in 1874 gebouwd voor de Hollandsche IJzeren Spoorwegmaatschappij. Volgend jaar viert het Spoorwegmuseum het 150-jarig bestaan van het station met een mooie tentoonstelling. Vooruitblikkend hierop delen de rondleiders van het museum tijdens Open Monumentendag een aantal verhalen over dit iconische station. Waarom werd het gebouwd en wie werkten er? Wat speelde zich af in het station en sinds wanneer is het Spoorwegmuseum hier gevestigd?

Gratis rondleidingen

De gratis instaprondleidingen starten ieder uur en duren ongeveer een half uur. De eerste rondleiding begint om 11.00 uur, de laatste is om 16.00 uur.

  • Zaterdag 9 september 2023
  • Ieder uur gratis rondleidingen
  • Reserveren is niet mogelijk, vol is vol.
  • Er kunnen maximaal 20 personen per rondleider mee.
  • Bezoek aan het museum is niet inbegrepen, alleen het Maliebaanstation is gratis toegankelijk. Kijk voor ticketinformatie op https://www.spoorwegmuseum.nl/bezoek/bezoekersinformatie/