Recordpoging in het Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum gaat samen met Stichting Leaphy een wereldrecordpoging doen. Op woensdag 28 februari gaan circa 300 leerlingen van diverse scholen proberen ’s werelds langste robottrein te laten rijden. De recordpoging vindt plaats in de museumhal tussen de prachtige oude treinen van het museum.

Robots

Hoe ziet dat eruit, een robottrein? De trein wordt gemaakt van allemaal losse robots die ontwikkeld zijn door Stichting Leaphy. De robots rijden over speciale lijnvolgmatten en kunnen andere robots volgen zonder te botsen. Samen maken de robots een lange trein.

Stichting Leaphy

Leaphy robotica biedt leerlingen de kans spelenderwijs creatief te worden met techniek. Bij Leaphy werken leerlingen, docenten en andere professionals samen aan ontwikkeling van nieuw lesmateriaal rondom robotica. Zij ontwikkelden hiervoor een speciaal robotje (‘Leaphy’) dat geprogrammeerd kan worden om samen in een lange trein te rijden.

Succesmoment

Olivier van Beekum, initiatiefnemer en voorzitter van de stichting Leaphy, wil met een recordpoging een succesmoment creëren voor de leerlingen: “We willen leerlingen laten beleven dat ze waardevol zijn voor anderen, dat kennis delen en anderen daarmee kunnen helpen ontzettend gaaf is. Dat is waar Leaphy voor staat. De recordpoging is bedoeld om leerlingen te laten zien dat als je samenwerkt je grootse dingen kan presteren.”

Succesmoment

Vorig jaar deden ongeveer 200 leerlingen een eerste poging om een record te vestigen. Het bleek nog niet zo eenvoudig om de robots op één lijn te krijgen. Omdat het in Nederland nog niet eerder was geprobeerd werd een Nederlandse record gevestigd. Kijk naar het filmpje van deze recordpoging hier beneden.

Bijwonen?

Wil je zien of er een nieuw record wordt gevestigd? Kom dan kijken in het Spoorwegmuseum. Woensdag 28 februari om 13:00 uur gaan de scholieren de eerste poging doen. Als toeschouwer heb je een geldig entreebewijs voor het museum nodig.