Strikkershuis

Het Strikkershuis diende van 1901 tot 1958 als woning voor de stationschef van station De Bilt (later Bilthoven) en zijn gezin. Door de aanpassing van het stationsgebied in Bilthoven moest de woning in 2012 plaatsmaken voor een tunnel. Het huis werd aan het Spoorwegmuseum geschonken en dankzij ProRail herbouwd op het museumterrein.

Eerste bewoner

Het huisje werd ‘Strikkershuis’ genoemd, naar de eerste bewoner Heinrich Strikkers, van 1898 tot 1932 stationschef van station De Bilt. Destijds werd van de stationschef verwacht dat hij met zijn gezin zo dicht mogelijk bij het station waar hij werkte woonde. Op die manier kon hij 24 uur per dag toezicht houden en bij problemen snel ter plekke zijn.

Buitenkant

Het Strikkershuis is niet toegankelijk voor publiek maar wordt gebruikt voor de zakelijke verhuur. Wel kun je het kenmerkende gebouw van de buitenkant bekijken. De woning heeft een overstekend zadeldak, waarvan de nok evenwijdig aan het spoor liep. Aan een zijde is een bijzondere veranda gebouwd, die gedeeltelijk met glas werd dichtgemaakt.