De hele zomervakantie, t/m 1 september, zijn wij 7 dagen per week geopend. Tot snel in het museum!
Spoorweg Spelen: ben jij net zo sterk als de kruier?

Spoorweg Spellen

Waarin blink jij uit?!

Bij ieder spel bij de Spoorweg Spelen staat een ander spoorberoep centraal. Voor de verschillende beroepen heb je natuurlijk verschillende talenten nodig en bij de Spoorweg Spelen kun je ontdekken waarin jij uitblinkt!

Benieuwd naar welke spellen er zijn en waarin jij gaat uitblinken? Bekijk ze hieronder allemaal!

Als werkmeester ben je de baas van de locomotieven. In de werkplaats worden ze gepoetst, gesmeerd en technisch op orde gebracht. In de locomotievenloods staan de locs op stal en zijn ze goed beschermd tegen weer en wind.

Schaalknechten moeten niet alleen sterk, maar ook heel handig zijn. Ze wegen alle bagage en maken een briefje met daarop het gewicht en de bestemming van de koffer. Dat moet heel precies en daarom kan een schaalknecht niet zonder weegschaal.

Stokers zorgen voor genoeg druk op de ketel van de stoomlocomotief. Hoe doen ze dat? Door kolen op het vuur te scheppen natuurlijk. Stokers zijn harde werkers met sterke spieren. Want de hele dag kolen scheppen is een pittige klus!

Baanwerkers zorgen ervoor dat de spoorbaan helemaal tiptop in orde is. Ze controleren en repareren het spoor. Ze zijn niet bang om hun handen vuil te maken en kunnen ontzettend goed samenwerken. Want een stuk rails die til je niet zomaar! Vele handen maken licht werk en dat geldt zeker voor de baanwerkers.

De rangeerder is een echte puzzelkoning. Hij zorgt er samen met de machinist voor dat de locomotief en wagons in de juiste volgorde aan elkaar gekoppeld worden. Een hele puzzel! Lukt het jou om de juiste combinaties te maken?

Tegenwoordig sjouwt iedereen zelf zijn eigen koffer. Vroeger ging dat wel anders! Er bestonden kruiers die de koffers droegen. Kruiers moeten alle bagage op tijd bij de trein krijgen, daarbij maken ze handig gebruik van steekwagens om meerdere koffers tegelijk mee te nemen.

Treinontwerpers zijn altijd bezig om steeds betere, snellere, duurzamere en goedkopere treinen te maken. Treinen zijn van stoom naar stroom gegaan, hebben veel verschillende vormen en kleuren gehad en kunnen steeds sneller rijden. Maar het kan natuurlijk altijd nog beter!

De machinist bestuurt de trein en let op de seinen langs het spoor. Daarom moeten machinisten alle seinen en signalen uit hun hoofd kennen. Spoorwegseinen zijn anders dan de verkeersborden die je in het verkeer ziet.

Lokettisten hebben een geheugen als een olifant. Naast alle stations van Nederland en de routes die de trein rijden, kennen ze alle soorten kaartjes en abonnementen uit hun hoofd en weten ze die perfect te vinden in hun kaartjeskast. Daarnaast zijn ze geweldig in hoofdrekenen!