Fietsen op het spoor: zo werkt dat

Het klinkt als een verzinsel, fietsen op het spoor. Maar toch bestaat het echt. Deze railvoertuigen werden spoorfietsen of lorries genoemd, maar de meeste staan bekend onder de naam draisines: ze zijn vernoemd naar de loopfiets die de Duitse uitvinder Karl Drais begin 19e eeuw ontwikkeld had.

Deze voertuigen werden gebruikt voor inspectieritten om de spoorarbeiders naar verschillende plekken op het spoor te brengen. De allereerste draisines werden voortbewogen op pure spierkracht. Wat later kwamen er spoorfietsen, die arbeiders konden bedienen met fietspedalen. Ze waren relatief licht, dus als een trein aankwam kon het makkelijk van de rails af worden getild of kan worden voorkomen dat twee spoorfietsen tegen elkaar botsen.

Het Spoorwegmuseum heeft een unieke collectie draisines uit het eind van negentiende eeuw en de eerste helft van de twintigste eeuw. Ze zijn onder meer te zien bij de loopbrug boven de gang naar de draaischijf.

In onderstaande video neemt Conservator Tuur Verdonck je mee naar de plek in het Spoorwegmuseum waar deze draisines tentoon zijn gesteld en over de functie ervan.