6 ton voor het Spoorwegmuseum

23 februari, 2023

Het Spoorwegmuseum is erg blij met de bijdrage van de VriendenLoterij. Vorige week werd het museum verrast met een cheque met daarop de opbrengst over 2022.

Het Spoorwegmuseum ontvangt een bedrag van €617.825. Dit bedrag bestaat uit een vaste bijdrage van €300.000 en een bedrag van €317.825 dat bijeen is gebracht door de deelnemers die meespelen met een geoormerkt lot voor het Spoorwegmuseum. De bijdrage is een welkome steun voor het Spoorwegmuseum om de prachtige collectie te beheren en onderhouden.

Over de VriendenLoterij
De VriendenLoterij viert wat het leven mooi maakt: onze verbondenheid met anderen en met onze kunst en cultuur. Deelnemers spelen bij de VriendenLoterij mee voor wat hen raakt. Zij maken elke maand kans op meer dan 200.000 prijzen en dragen met een deel van hun lotprijs bij aan behoud van cultureel erfgoed en het welzijn van mensen. Dat kan kunst zijn, onze geschiedenis en rijke cultuur, of verbondenheid met en zorg voor elkaar, bijvoorbeeld via clubs en verenigingen. Bovendien kunnen deelnemers met hun VriendenLoterij VIP-KAART zelf bewonderen wat zij mede mogelijk maken. De kaart geeft gratis toegang tot meer dan 125 musea en tot 50% korting op talloze avondjes uit, van bioscoop en dans tot musical en opera. Dankzij de 1,1 miljoen deelnemers kon de VriendenLoterij over 2021 een bedrag van bijna € 134 miljoen schenken. De deelnemers steunen met minimaal 40 procent van hun lotprijs 57 culturele partners en bijna 3500 goede doelen. Dankzij de deelnemers schonk de VriendenLoterij in totaal al ruim € 1,9 miljard aan goede doelen. De VriendenLoterij is met de Nationale Postcode Loterij onderdeel van de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen. Deze loterijen zijn als Nederlandse traditie opgenomen op de lijst Inventaris Immaterieel Erfgoed (UNESCO). Het format van de Postcode Loterij is ook actief in Groot-Brittannië, Zweden, Duitsland en Noorwegen. De Goede Doelen Loterijen zijn samen met de loterijen in deze landen de op twee na grootste private geldgever aan goede doelen ter wereld.