De hele zomervakantie, t/m 1 september, zijn wij 7 dagen per week geopend. Tot snel in het museum!

Spoorwegmuseum blij met bijdrage VriendenLoterij

19 maart, 2024

Goed nieuws voor het Spoorwegmuseum! Vanaf 2024 ontvangt het museum structureel 50.000 euro extra van de VriendenLoterij, om in tijden van stijgende kosten de kwaliteit van de programmering en tentoonstellingen te waarborgen. In totaal krijgt het museum daarmee dit jaar een bedrag van 702.315 euro van de VriendenLoterij.

De jaarlijkse bijdrage van de VriendenLoterij is structureel verhoogd van 300.000 euro naar 350.000 euro. Daar kwam in 2023 nog eens 352.315 euro bij, dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij, die bij hun deelname hebben aangegeven specifiek mee te willen spelen voor het Spoorwegmuseum. In totaal ontvangt het Spoorwegmuseum 702.315 euro.

“Met deze prachtige bijdrage van de VriendenLoterij kunnen we nog meer investeren in de publieksbeleving van het museum”, reageert directeur Leontien Lems op het nieuws. “Het is een mooi cadeau voor ons in dit bijzondere feestjaar. We vieren namelijk het 150-jarig bestaan van het Maliebaanstation, ons iconische entreegebouw. Mede dankzij de deelnemers aan de VriendenLoterij kunnen we hier een prachtige tentoonstelling over maken.” De tentoonstelling ‘Maliebaanstation 150 jaar’ gaat 25 april a.s. open voor publiek.

Jonne Arnoldussen, managing director VriendenLoterij: ‘Het is fantastisch dat we dit jaar deze extra impuls aan de Nederlandse musea kunnen geven, zodat musea zich ook in tijden van stijgende kosten kunnen toeleggen op de inhoudelijke programmering. Over 2023 schenken we een bedrag van meer dan 100 miljoen euro aan cultuur in Nederland. Samen met onze partners maken we ons hard voor ons nationaal erfgoed. Zo houden we kunst en cultuur optimaal toegankelijk voor iedereen.’

De VriendenLoterij viert wat het leven mooi maakt: onze verbondenheid met anderen en met onze kunst en cultuur. Dankzij 1,3 miljoen deelnemers kon de VriendenLoterij over 2023 opgeteld een bedrag van € 143,5 miljoen schenken aan 60 culturele partners en ruim 3.700 goede doelen, clubs en verenigingen. Deelnemers kunnen zelf kiezen voor welke organisatie zij mee willen spelen. Minimaal 40% van hun lotprijs komt dan ten goede aan die organisatie.