De hele zomervakantie, t/m 1 september, zijn wij 7 dagen per week geopend. Tot snel in het museum!

Toegankelijkheid

Bij het Spoorwegmuseum vinden we het belangrijk dat we toegankelijk zijn voor iedereen. Onze medewerkers staan altijd voor je klaar om te helpen en al je vragen te beantwoorden. Mocht je voor je bezoek vragen hebben, neem contact op met info@spoorwegmuseum.nl of bel met 030-2306206.

Ons museum

Het museum zelf bestaat uit een historisch treinstation: het Maliebaanstation, verschillende rangeerterreinen, een overdekt museumgebouw en meerdere attracties. De bestrating en vloer bestaat veelal uit klinkers en meerdere (gelijkvloerse) treinsporen. Om het museum te bezoeken moet je meerdere treinsporen oversteken, zowel in als buiten de gebouwen. De spoorwegovergangen buiten zijn voorzien van rubberen matten.

Het Maliebaanstation en het overdekte museumgebouw liggen ongeveer 200 meter uit elkaar, daarbij liggen de verschillende attracties en presentaties ook een stuk buiten het museumbouw, hiervoor zijn meerdere bankjes en horeca-gelegenheden om uit te rusten. Al onze perrons hebben schuine hellingen, zodat ze voor iedereen toegankelijk zijn. Bekijk ook de digitale plattegrond via de button hier beneden.

Onze treinen

Het overgrote deel van onze treinen is historisch materieel dat teruggebracht is in originele staat. Hierdoor zijn de gangpaden en ingangen vaak niet of moeilijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers en mensen die slecht ter been zijn.

De Grote Ontdekking

Je gaat de Grote Ontdekking binnen via een donkere, schuddende mijnlift. Voor rolstoelgebruikers is er een alternatieve ingang, De medewerker bij de ingang van de attractie helpt je graag en kan je verwijzen naar de ingang. Voor meer informatie over de Grote Ontdekking, zie hier.

Theater en de Oriënt Express

Om het Theater en de Oriënt Express te bezoeken moet je een paar traptreden op. Er is ook een rolstoellift, deze vind je aan de andere kant van Loods Nijverdal. Vraag onze medewerkers naar de route of bekijk de plattegrond. 

Mocht je het theaterstuk slecht kunnen volgen, kun je bij de Infobalie vragen naar de teksten van het theaterstuk op papier, zodat je mee kan lezen.

Stalen Monsters

In Stalen Monsters maak je een spannende rit in een karretje door het donker. Ons advies is om de attractie niet te gebruiken als je zwanger bent. Ook is deze attractie is helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers: vanwege de veiligheidseisen moet je namelijk, in geval van calamiteiten, zelf uit de attractie kunnen stappen en naar buiten lopen.

Vuurproef

In de Vuurproef maak je een treinritje in een bewegende 4D simulator met harde geluiden, onverwachte bewegingen en stroboscoopeffecten. Eén simulator is geschikt gemaakt voor rolstoelgebruikers. Deze is te bereiken via een aparte ingang. Vraag onze medewerkers bij de Vuurproef om je hierbij te helpen. Ons advies is om de attractie niet te gebruiken als je zwanger bent of hartklachten hebt.

 

Werkterrein Utrecht Maliebaan

Ons hele buitenterrein en de perrons zijn toegankelijk voor rolstoelen. Het Seinhuis en Beladen Treinen zijn helaas niet rolstoeltoegankelijk. Wel is de informatiezuil naast Beladen Treinen voor iedereen beschikbaar, deze is ook te bekijken op beladentreinen.nl.

Liften in het Spoorwegmuseum