De hele zomervakantie, vanaf 8 juli t/m 1 september zijn wij 7 dagen per week geopend. Tot snel in het museum!

Tweede wereldoorlog

Op deze pagina zijn alle verhalen en objecten van het Spoorwegmuseum over de Tweede Wereldoorlog gebundeld. Met het tonen van deze collectie houden we de herinnering aan de oorlogsjaren levend, ook voor toekomstige generaties, zodat we ons blijven realiseren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Lees de verhalen van onze conservator Evelien Pieterse.

Doorzoek de collectie

Het Spoorwegmuseum beheert een collectie van ruim 200.000 voorwerpen. Door een bijdrage van het Mondriaan Fonds in het kader van ’75 jaar Vrijheid’ kan het museum als eerste de collectie van ca. 10.000 foto’s en objecten uit de periode Mobilisatie, Tweede Wereldoorlog, Bevrijding en Wederopbouw (1939-1960) op de website doorzoekbaar maken.

Ontdek

Beladen Treinen

Met ‘Beladen Treinen’ staat het museum stil bij de transporten van Joden, Roma en Sinti in de Tweede Wereldoorlog naar de vernietigingskampen. Deze vaste expositie heeft een permanente plek gekregen in en om een bagagewagen die gevonden is in Roemenië.

Foto: bagage wagon in het museum

Podcast

Conservator Evelien Pieterse was altijd gefascineerd door een portret van de chef dienstregelingen bij de NS, tijdens WOII. Als ze op onderzoek gaat, ontdekt ze welk verhaal erachter het schilderij schuilgaat dat is gemaakt door Joop Moesman: een Utrechtse surrealistische schilder die werkte bij de NS. Dit portret maakt nu deel uit van de vaste tentoonstelling ‘Kinderen van Versteeg’.

Meer weten? Raadpleeg oorlogsbronnen.nl. Doorzoek duizenden originele bronnen en ontdek de verhalen uit ons gezamenlijke geheugen.