Hyperloop

Het Eureka! moment

Zo reis je supersnel en milieu vriendelijk.

Hyperloop

De Hyperloop is het concept voor een vacuümtrein. Bij dit idee verplaatst een voertuig zich op hoge snelheid door een buis. Het transportmiddel beweegt zich voort door te zweven op magneten en de buis is bijna compleet vacuüm. Hierdoor heeft het geen last van afremmende lucht- en rolweerstand en kan het met snelheden van boven de 1000 km/u door de buis schieten.

Elon Musk

De Hyperloop is oorspronkelijk bedacht door ondernemer Elon Musk die het concept in 2012 presenteerde. Hij was echter niet de eerste die kwam op het idee van een met vacuüm voortgedreven trein. Al in 1799 bedacht George Medhurst als eerste de zogenaamd atmosferische trein. Deze spoorlijn kon mensen of vracht door onder druk staande of geëvacueerde buizen vervoeren.

Magnetische levitatie

Elon Musk bracht echter de ideeën van een vacuumtrein en een magnetisch leviterende trein bij elkaar. Want hoe snel zou je kunnen als je beide dingen combineert? Je mist dan zowel de lucht- als de wrijvingsweerstand of rolweerstand. Daarnaast zijn er andere voordelen te bedenken voor een Hyperloop. Je hebt geen last van regen, sneeuw of blaadjes op het spoor. Je reist veel comfortabeler als je niet over de weg hobbelt en je hebt geen last van files. Ook zou de Hyperloop klimaatneutraal en energiezuinig reizen door het gebrek aan brandstof en het optimaal benutten van de krachten die vrijkomen bij het remmen van de voertuigen.

Hyperloop TU Delft

TU Delft

De bedrijven Tesla en het aanverwante SpaceX zijn hierin pioniers. Ze schreven in 2017 een wedstrijd uit waaraan iedereen mocht meedoen om een prototype te ontwerpen en vanaf toen wordt de wedstrijd jaarlijks gehouden. In 2017 won het studententeam van de TU Delft de wedstrijd met het prototype dat te zien is in het museum.

Inmiddels zijn er wereldwijd verschillende andere bedrijven en startups actief bezig met de ontwikkeling van een Hyperloop of met de ontwikkeling van specifieke onderdelen daarvan. Omdat de Hyperloop een innovatie is zal men hier veel testen mee moeten uitvoeren. Daarom zijn er in verschillende landen testcircuits aangelegd waarin de Hyperloop getest kan worden.