Arend onder Stoom

Voorlopig kan de Arend niet rijden. Een weekend per maand (van april t/m oktober) wordt de eerste stoomlocomotief van Nederland, de Arend, onder stoom gebracht! Normaal is dit topstuk van het museum te zien in de vaste opstelling, maar op onderstaande data gaan de deuren open en rijdt de Arend naar buiten. In de begintijd van de spoorwegen in Nederland reden treinen op 'breedspoor'. In Het Spoorwegmuseum ligt nog een klein stukje breedspoor. De Arend rijdt tijdens Arend onder stoom ritjes over dit breedspoor.

De Arend trok de eerste Nederlandse trein

Op 20 september 1839 vertrekt de eerste trein van Nederland vanaf station d’Eenhonderd Roe aan de rand van Amsterdam. De rit duurt een klein half uur en is een groot succes.

 

Replica

De Arend van Het Spoorwegmuseum is een replica. Een koperen plaatje op de locomotief geeft het aan: 1938. De echte Arend is in 1857 gesloopt toen hij niet meer nodig was. Van zijn toekomstige historische waarde had men toen nog geen idee.

 

De Arend rijdt niet in de wintermaanden. Waarom niet?

De lage temperaturen zijn niet goed voor de ketel van de Arend. In de wintermaanden wordt de locomotief flink onder handen genomen, alles wordt goed schoongemaakt en er vinden kleine reparaties plaats.

 

Komende tijd wordt de Arend niet onder Stoom gebracht.