De hele zomervakantie, t/m 1 september, zijn wij 7 dagen per week geopend. Tot snel in het museum!

Arend onder Stoom

In de begintijd van de spoorwegen in Nederland reden treinen op 'breedspoor'. In het Spoorwegmuseum ligt nog een klein stukje breedspoor. De Arend rijdt ritjes over dit breedspoor.

Arend onder Stoom

De Arend is een replica van de allereerste stoomlocomotief van Nederland. Het is de enige stoomlocomotief van het museum die nog rijdt! Dat doen we dan ook één weekend per maand. Bijzonder is dat de locomotief een andere spoorbreedte heeft dan we nu gewend zijn. Daarom ligt er op het museumterrein nog een klein stukje breedspoor. Uniek in Nederland.

Het is altijd een fascinerend gezicht om een stoomtrein te zien rijden. Zo’n puffende en sissende machine, toonbeeld van technologische vooruitgang in de 19e eeuw. Van mei tot en met oktober rijdt het pronkstuk van het Spoorwegmuseum, de Arend, ritjes over het museumterrein. Kom vooral kijken en snuif de geur op van stoom en kolen!

Op zaterdag maakt de Arend het eerste rondje om 10:30, op zondag om 12:00. De vrijdag ervoor wordt hij buiten al opgestookt.

De data* voor 2024
20 & 21 juli
17 & 18 augustus
21 & 22 september
19 & 20 oktober

* data onder voorbehoud

De Arend trok de eerste Nederlandse trein

Op 20 september 1839 vertrekt de eerste trein van Nederland vanaf station d’Eenhonderd Roe aan de rand van Amsterdam. De rit duurt een klein half uur en is een groot succes.

Replica

De Arend van Het Spoorwegmuseum is een replica. Een koperen plaatje op de locomotief geeft het aan: 1938. De echte Arend is in 1857 gesloopt toen hij niet meer nodig was. Van zijn toekomstige historische waarde had men toen nog geen idee.

De Arend rijdt niet in de wintermaanden. Waarom niet?

De lage temperaturen zijn niet goed voor de ketel van de Arend. In de wintermaanden wordt de locomotief flink onder handen genomen, alles wordt goed schoongemaakt en er vinden kleine reparaties plaats.