Hyperloop

Wat is de toekomst van het spoor? Dat is een vraag die velen bezighoudt, ook het Spoorwegmuseum.

Na de uitvinding van de stoomlocomotief kwamen andere tractievormen in beeld, zoals diesel- en elektrische treinen, later gevolgd door Maglev of magneettreinen. Naast een zoektocht naar hogere snelheden wordt ook gekeken naar een meer duurzame en klimaat neutrale manier van transport. Is de Hyperloop de volgende stap?

Hyperloop

De Hyperloop is het concept voor een vacuümtrein. Het idee hierachter is dat een voertuig zich met hoge snelheid kan verplaatsen in een buis zonder luchtweerstand. Omdat de buis bijna compleet vacuüm wordt gemaakt, en het transportmiddel geen wielen heeft maar op magneten zweeft, is er geen remmende wrijvingsweerstand en kunnen snelheden van boven de 1000 km/u worden gehaald.

Elon Musk

Het idee van een vacuümtrein is al heel oud, maar kreeg een impuls dankzij de bemoeienis van Elon Musk. Een Hyperloop is volgens hem sneller dan de trein, veiliger dan de auto en minder vervuilend dan vliegen. Musk gaat niet uit van een volledig vacuüm getrokken buis (wat vrijwel onmogelijk is over langere afstand), maar van een ‘middenvacuüm’ (een heel lage luchtdruk). De supergeleidende magneten die de capsules laten zweven zorgen ook voor de voortstuwing.

Hyperloop Pod Competition

Om de ontwikkeling van de Hyperloop te stimuleren kondigde het bedrijf Space X van Elon Musk in 2015 een internationale Hyperloop Competitie aan. Bedrijven en studenten werden uitgedaagd om een transportvoertuig (‘pod’) te bedenken voor de 1,28 kilometer lange testbaan in Californië. De pods werden beoordeeld op snelheid, veiligheid, duurzaamheid en uitvoerbaarheid.

Test Hyperloop Verenigde Staten 2017

Delft Hyperloop

De studenten van de TU Delft gingen de uitdaging aan. Zij bouwden een Hyperloop-pod die in 2017 meedeed aan de eerste Space X competitie. Van de meer dan 2000 deelnemers kwam het 1:2 prototype van het Delft Hyperloop Team als winnaar uit de bus. Sindsdien is de wedstrijd een jaarlijks terugkerend fenomeen en heeft de pod van de TU Delft meerdere opvolgers gehad. Het prototype van de eerste Delftse Hyperloop is te zien in het Spoorwegmuseum. Het maakt deel uit van het Techlab waar de techniek achter de trein wordt uitgelegd.