De hele zomervakantie, t/m 1 september, zijn wij 7 dagen per week geopend. Tot snel in het museum!

Loods Nijverdal

De timmerlieden die in 1881 in Nijverdal een goederenloods bouwden, konden niet vermoeden dat dit ooit nog een open depot zou worden in het Spoorwegmuseum… In de loods word je omringd door allerlei unieke museumobjecten. Talloze nummer- en naamplaten van oude stoomlocomotieven, tientallen koersborden, oude geldkisten, seintoestellen, kaartjesautomaten, warmwaterstoven: je vindt het allemaal in Loods Nijverdal.

Goederenloods

Loods Nijverdal stond tot in de jaren ’80 van de vorige eeuw bij station Nijverdal en fungeerde daar als goederenloods. Op elk station van enig belang stonden dit soort goederenloodsen die zowel een spoor- als wegaansluiting hadden.

Verzending

Hier konden particulieren een pakket of object afgeven voor verzending naar binnen- of buitenland. Na betaling werd de vracht ingepakt en kreeg je een vrachtbrief met naam, adres en de bestemming en belandde het pakje in de goederenloods. Vandaar werd het met de trein en vervolgens met de vrachtwagen van Van Gend & Loos naar de eindbestemming gebracht.

Einde stukgoedvervoer

Het stukgoedvervoer per spoor werd onder andere beëindigd door de opkomst van de minicontainer die in de opleggers van Van Gend & Loos pasten. Ook de hoge kosten van het omladen van trein op vrachtwagen deed het stukgoedvervoer uiteindelijk de das om.

 

Nieuwe bestemming

Aan het einde van de jaren ’80 werd de loods gesloopt en in het Spoorwegmuseum opgebouwd om als restaurant te dienen. In het huidige museum is de loods eigenlijk weer wat ze ooit was; opslagruimte voor ‘goederen’ of wel voor spullen uit onze collectie. Tevens is de presentatie ‘Kinderen van Versteeg’ hier te vinden, waar de Tweede Wereldoorlog collectie een plek heeft gekregen.