Maand van de Geschiedenis

Oktober is Maand van de Geschiedenis. Het thema dit jaar is Eureka! Ga op zoektocht in het Spoorwegmuseum en ontdek voor welke vernieuwingen de spoorwegen hebben gezorgd.

Spoorse uitvindingen

De geschiedenis van de spoorwegen begon met de uitvinding van de stoommachine. In Engeland werd het water uit de mijnen gepompt met stoommachines, paarden trokken de kolenkarretjes op rails uit de mijnen. Stoom en rails kwamen samen in de Rocket van George Stephenson, algemeen gezien als de allereerste moderne stoomlocomotief.  Het model van de Rocket is een van de uitvindingen die te zien is in het Spoorwegmuseum.

Speurtocht

De komst van de spoorwegen heeft echter tot meer vernieuwingen geleid. Vind ze allemaal met de speciale Maand van de Geschiedenis speurtocht die je kunt afhalen bij onze infobalie.

Bestonden de eerste treinen nog uit houten rijtuigen die leken op een koets, al snel begonnen innovaties het beeld van de spoorwegen te veranderen. Zo kwamen er stroomlijntreinen met automatische koppelingen, kregen rijtuigen toilet of eetzaal aan boord en kwamen er treinen met twee verdiepingen.

Ook rondom het spoor kwamen er vernieuwingen. Met een bloktoestel kon men de wissels vanaf een centrale plek bedienen en kwam er zoiets als treintijd. Alle klokken werden dankzij de trein gelijk gezet.

Tenslotte blikken we ook nog naar de toekomst, de Hyperloop behoort tot een nieuwe generatie vervoersmiddelen waarbij het voertuig zich zwevend voortbeweegt in een vacuum.

Ga met de speurtocht in de hand op pad door het museum en ontdek de vernieuwingen van het spoor.