Nationale Museumweek 2020

De Nationale Museumweek is dit jaar, vanwege het coronavirus, een digitale Museumweek! We vieren dit jaar 75 jaar vrijheid, daarom neemt conservator Evelien Pieterse jullie virtueel, in 8 afleveringen, mee langs de collectie Tweede Wereldoorlog in het Spoorwegmuseum. Met het tonen van deze collectie houden we de herinnering aan de oorlogsjaren levend, ook voor toekomstige generaties, zodat we blijven realiseren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Dagelijks komen er nieuwe video's online.

Aflevering 1

Deze aflevering gaat over de NS-top in de Tweede Wereldoorlog. Tegen welke dilemma’s liepen zij aan?

Aflevering 2

Deze aflevering gaat over de spoorwegen tijdens de Duitse inval en daarop volgende mobilisatie.

Aflevering 3

Deze aflevering gaat over de zwarte bladzijde uit de historie van de spoorwegen: de deportaties van Joden, Roma en Sinti naar de vernietigingskampen.

Aflevering 4

Deze aflevering gaat over de gevaren waar spoorwegmedewerkers aan bloot stonden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Aflevering 5

In deze vijfde aflevering vertelt conservator Evelien Pieterse over het verzet van spoorwegpersoneel.

Aflevering 6

Kijk mee naar de zesde aflevering van de reeks 75 jaar vrijheid over de spoorwegstaking die op 17 september 1944 werd afgekondigd.

Aflevering 7

Kijk mee naar de 7e aflevering van de reeks 75 jaar vrijheid. Dit is het tweede deel over de spoorwegstaking die op 17 september 1944 werd afgekondigd.

Aflevering 8

Kijk mee naar de laatste aflevering van de serie 75 jaar vrijheid. Deze aflevering gaat over bevrijding en wederopbouw. Kijk je mee?

Beladen treinen

Met ‘Beladen Treinen’ staat het museum stil bij de transporten van Joden, Roma en Sinti in de Tweede Wereldoorlog naar de vernietigingskampen. Deze vaste expositie heeft een permanente plek gekregen in en om een bagagewagen die gevonden is in Roemenië.