De hele zomervakantie, t/m 1 september, zijn wij 7 dagen per week geopend. Tot snel in het museum!

Verjaardag Maliebaanstation

Op 10 juni is het precies 150 jaar geleden dat het Maliebaanstation geopend werd. Op 8 juni vieren we deze verjaardag in het museum met verschillende activiteiten.

Opening Spoortuin

Kom spelen in de vernieuwde speeltuin, klauter op de nieuwe klimbrug en geniet van het gezellige terras. De Spoortuin wordt om 11:00 geopend, waarna de speeltuin voor iedereen toegankelijk is.

Met de start van de zomervakantie verwachten we weer met onze eigen Jumbo Express rondjes te kunnen rijden, tot die tijd rijdt er nog geen kindertrein op ons achterterrein. De treinkoppen zijn vanaf na de zomervakantie toegankelijk voor bezoekers.

Oosterspoorlijn

Niet alleen het Maliebaanstation viert z’n verjaardag! Met de opening van het station op 10 juni 1874 werd ook de Oosterspoorlijn geopend: een zijlijn van Hilversum naar station Utrecht Maliebaan en Lunetten.

Deze historische gebeurtenis wordt gevierd met ritjes van een echte stoomlocomotief tussen station Hilversum Centraal met het Maliebaanstation als eindstation. De stoomtrein, een BR23 van de Veluwse Stoomtrein Maatschappij, zal bij het Spoorwegmuseum ook water en kolen innemen tussen ongeveer 12:00 en 13:00. Altijd al een échte stoomlocomotief aan het werk willen zien? Dan is dit je kans! De tentoonstelling Maliebaanstation 150 jaar is op 8 juni ook tot 18:00 te bezoeken.

Tickets voor de stoomtrein zijn niet te koop. We hebben enkele tickets weggegeven in onze nieuwsbrief, de winnaars hebben inmiddels een bericht ontvangen.

Lancering boek 'De Oosterspoorlijn'

In 1869 kwam de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HIJSM) met een plan voor de Oosterspoorweg, waarna deze in 1974 werd geopend. Victor Lansink en Michiel ten Broek doken in de geschiedenis van de Oosterspoorlijn en schreven een prachtig boek over dit stukje spoorhistorie. Het boek verschijnt ter gelegenheid van de tentoonstelling Maliebaanstation 150 jaar. Vanaf 8 juni is het boek verkrijgbaar in onder andere het Spoorwegmuseum.

Over de auteurs
De ongebreidelde belangstelling van de auteurs voor de restanten en de historie van verdwenen spoorlijnen, die in 2016 leidde tot de Atlas van de verdwenen spoorlijnen in Nederland, bracht hen ook op het spoor van nog volop in gebruik zijnde railverbindingen.De rijke historie van de 150-jarige Oosterspoorweg is door hen uitgebreid onderzocht en gedocumenteerd.