Vanwege een defect spoor tussen Utrecht Centraal en Utrecht Maliebaan rijdt de pendeltrein tot nader order niet. Bekijk de bezoekersinformatie voor de bereikbaarheid van het museum met de bus en auto.

Wissel naar de toekomst

Toekomst

Hoe ziet de toekomst eruit? Voor de tentoonstelling Tosti’s Truffels Treinen stelde het Spoorwegmuseum die vraag aan kunstenaar Jasper Udink ten Cate, beter bekend als de Creative Chef. Jasper Udink ten Cate is aanjager van Creative Chef Studio. Met zijn studio ontwikkelt hij betekenisvolle ervaringen, kunstwerken en zogenaamde foodperformances die een impact hebben op degene die het meemaken. Vanuit een achtergrond als chef ontwikkelt hij spectaculaire eetbare schilderijen, muziekmakende tafelkleden, futuristische tafels en bijzondere objecten.

Hyperlocaal

Speciaal voor het Spoorwegmuseum bedacht hij de hyperlocale treincoupé. Een utopisch verhaal over hoe het zou zijn als je je eten gewoon zou kunnen oogsten in de trein. De trein is een stuk natuur geworden waar je gewoon je eten kan plukken. Geen vervoer van etenswaren en een CO2 footprint van nul. Een mini ecosysteem waar alles klopt!

Mini-ecosysteem
Op het dak zwemmen vissen. Het water wordt gebruikt voor de besproeiing van de planten en bevat tegelijkertijd mest van de ontlasting van de vissen. Er zijn insecten in de coupé en onderweg kun je gewoon een shotje algendrank pakken. Je plukt een tomaat en een champignon om mee te nemen naar huis. Boontjes groeien langs de ramen en natuurlijk pluk je af en toe wat smakelijke eetbare bloemen.

Inspiratie voor kinderen

Jasper denkt dat het een hele aangename en natuurlijke omgeving moet zijn om zo te reizen in de trein. Of het in de toekomst ook echt zo zal zijn is natuurlijk een vraagteken, maar het idee is interessant. Het doel voor Jasper als kunstenaar is om dit idee in de hoofdjes van kinderen te stoppen. De kans dat iemand later aan de slag gaan met innovaties op het gebied van duurzamer voedsel is namelijk groter als ze zoiets hebben gezien. Jasper: “Ik wil de kinderen een startpunt meegeven voor hun eigen fantasie of verhaal rondom duurzaamheid, ecosytemen en mogelijkheden van de natuur.  Insecten eten? Lang zo gek nog niet. Of een tomaat plukken in je eigen keuken? Waarom ook niet! Daar wil ik de kinderen mee naar huis sturen. En die reis begint vanaf de wissel naar de toekomst!