Tosti’s Truffels Treinen

Tentoonstelling welke in 2020 te bezoeken was over eten en drinken in de trein en op het station.

Eten en drinken in de trein

Wie kent ze niet? De railtenders met koffie, de sfeerloze stationsrestauraties en de lauwe kroketjes uit de muur. Iedere treinreiziger heeft er wel mee te maken. Eten en drinken op het station of in de trein heeft een lange geschiedenis. Denk ook aan de luxe restauratierijtuigen in de internationale treinen waar de elite dineerde met kaviaar en truffels. Het Spoorwegmuseum bracht al deze onderwerpen samen in een eersteklas tentoonstelling Tosti’s Truffels Treinen.

De tentoonstelling nam je mee op reis van luxe reizen, tot de kiosk van de ’90 en zelfs naar de toekomst. Wist je dat koffie het meest gedronken drankje op het station is? Dans in de disco-trein, verwonder je over de luxe van vroeger en pluk een tomaatje in de trein van de toekomst.
Lees meer over de thema’s:

DocU

Sinds het begin van de vorige eeuw reden er treinen met luxe slaap- en restauratiewagens door Europa. Sindsdien heeft het dineren tussen de rails vele vormen aangenomen. In de jaren ’50 werd gereden met de RD Restauratiewagen, een treinstel waarvan er nog één in het depot van het Spoorwegmuseum staat. Dit treinstel wordt helemaal opgeknapt en teruggebracht in zijn originele vorm. De restauratie is mogelijk mede dankzij een bijdrage van de Vereniging Vrienden van het Spoorwegmuseum, Stichting Goede Doelen Nh1816 en de BankGiro Loterij. Hoe dat verloopt is te zien in de documentaire. Maar de film volgt niet alleen de restauratie van het rijtuig maar vertelt ook hoe het eten in de trein zich in de afgelopen eeuw ontwikkelde. De chique restauratiewagens uit de begintijd van Wagon-Lits verdwenen langzaam maar zeker van het spoor en maakten plaats voor modernere, vaak iets minder chique rijtuigen. En tegenwoordig is het eten in de trein slechts nog een kopje koffie met een gevulde koek.