De hele zomervakantie, t/m 1 september, zijn wij 7 dagen per week geopend. Tot snel in het museum!

Virtuele viering van 75 jaar vrijheid

Vanwege het coronavirus moest het Spoorwegmuseum met creatieve oplossingen komen, zo ook met de viering van 75 jaar vrijheid. Daarom neemt conservator Evelien Pieterse jullie virtueel, in 8 afleveringen, mee langs de collectie Tweede Wereldoorlog in het Spoorwegmuseum. Met het tonen van deze collectie houden we de herinnering aan de oorlogsjaren levend, ook voor toekomstige generaties, zodat we blijven realiseren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

De serie

In een achtdelige serie licht conservator Evelien Pieterse in elke aflevering een ander onderwerp toe.

De eerste aflevering gaat over de NS-top in de Tweede Wereldoorlog. Tegen welke dilemma’s liepen zij aan? De tweede aflevering gaat over de spoorwegen tijdens de Duitse inval en daarop volgende mobilisatie. De derde aflevering gaat over de zwarte bladzijde uit de historie van de spoorwegen: de deportaties van Joden, Roma en Sinti naar de vernietigingskampen. De vierde aflevering gaat over de gevaren waar spoorwegmedewerkers aan bloot stonden tijdens de Tweede Wereldoorlog. In deze vijfde aflevering vertelt conservator Evelien Pieterse over het verzet van spoorwegpersoneel. De zesde aflevering van de reeks 75 jaar vrijheid gaat over de spoorwegstaking die op 17 september 1944 werd afgekondigd. De zevende aflevering staat in het teken van het tweede deel over de spoorwegstaking die op 17 september 1944 werd afgekondigd. Tenslotte gaat nummer acht over bevrijding en wederopbouw.

Kijk je mee? Klik hieronder om de afleveringen te bekijken.

Het Spoorwegmuseum staat stil bij meerdere momenten uit de oorlog. Zo zijn er presentaties als Beladen Treinen en Kinderen van Versteeg.