Docu Dineren tussen de rails

11 augustus, 2020

In de jaren ’50 werd gereden met de RD Restauratiewagen, een treinstel waarvan er nog één in het depot van het Spoorwegmuseum staat. Dit treinstel werd helemaal opgeknapt en teruggebracht in zijn originele vorm. Hoe dat verloopt is te zien in de documentaire van RTV Utrecht.

RTV Utrecht Docu

Wie kent ze niet: de railtenders met koffie, de stationsrestauraties en de snelle hap uit de muur van het station. Eten en drinken op het station of in de trein heeft een lange geschiedenis. Maar wat werd er dan gegeten en hoe zag zo’n restaurant in de trein er 100 jaar geleden eigenlijk uit?

Sinds het begin van de vorige eeuw reden er treinen met luxe slaap- en restauratiewagens door Europa. Sindsdien heeft het dineren tussen de rails vele vormen aangenomen. In de jaren ’50 werd gereden met de RD Restauratiewagen, een treinstel waarvan er nog één in het depot van het Spoorwegmuseum staat. Dit treinstel wordt helemaal opgeknapt en teruggebracht in zijn originele vorm. De restauratie is mogelijk mede dankzij een bijdrage van de Vereniging Vrienden van het Spoorwegmuseum, Stichting Goede Doelen Nh1816 en de BankGiro Loterij. Hoe dat verloopt is te zien in de documentaire. Maar de film volgt niet alleen de restauratie van het rijtuig maar vertelt ook hoe het eten in de trein zich in de afgelopen eeuw ontwikkelde. De chique restauratiewagens uit de begintijd van Wagon-Lits verdwenen langzaam maar zeker van het spoor en maakten plaats voor modernere, vaak iets minder chique rijtuigen.

Je ontdekt het t/m 15 november bij de tentoonstelling Tosti’s Truffels Treinen in het Spoorwegmuseum.