Plan D aangekomen

04 maart, 2020

Het Spoorwegmuseum restaureert het restauratierijtuig Plan D uit 1951 voor de komende tentoonstelling Tosti’s Truffels Treinen, die gaat over eten en drinken op en om het spoor.

Het restauratierijtuig Plan D behoorde tot een serie van tien door de Nederlandse industrie gebouwde rijtuigen. Het was de eerste keer dat NS de bagage- en restauratieafdeling in een rijtuig onderbracht. Het Spoorwegmuseum gaat het rijtuig in volledig originele staat herstellen. Naast een casco- en draaistelrevisie wordt het gehele interieur teruggebracht in originele staat. Daarbij worden ook de oorspronkelijke meubels, die nu ontbreken, opnieuw vervaardigd.

Het rijtuig is momenteel compleet ontmanteld voor de cascorevisie. Omdat het rijtuig geen wielen heeft is hij per vrachtwagen naar Utrecht gebracht waar hij op een stel tijdelijke draaistellen is gezet. Bij het museum wordt las- en schilderwerk verricht en zal het interieur weer worden ingebouwd. Het wordt een spannende race tegen de klok om het rijtuig klaar te hebben voor 18 juni. Dan is namelijk de opening van de tentoonstelling Tosti’s Truffels Treinen!

De restauratie wordt mogelijk gemaakt door Vereniging Vrienden van het Spoorwegmuseum, stichting Goede Doelen nh1816 en de BankGiro Loterij.

Het verwijderen van de draaistellen (in het depot in Blerick).
Het originele interieur uit 1951.