Banen Modeltrein Expo On traXS! 2019

Uitgelichte banen

In aanloop naar Modeltrein Expo On traXS! zullen we hier verschillende banen uitlichten. Kom regelmatig terug!

De modelbaan Station Heide, van Yannick De Vynck & Dirk Colman, geeft een impressie weer van het Station Heide in de gemeente Kalmthout (België). Het stationsgebouw werd in 1911 gebouwd in het midden van een heidevlakte aan de internationale spoorlijn Antwerpen-Roosendaal. Rondom het stationsgebouw ontstond later een volwaardig dorp. Naast het mooie stationsgebouw wordt ook het eerste hotel van Heide, een klassieke baanwachterswoning, een typisch Belgische goederenkoer, armseinen, telegraafpalen, en andere vergane glorie getoond. Dit alles gebouwd in schaal H0.
Escadrille Saint Michel - LEVERDA-PAIRAU. We zijn in de Jaren 80 op een verwerkingsbedrijf van turf. Een smalspoorlijntje voorziet de fabriek van grondstof. Direct buiten de fabriek is een tramhalte, maar de sporen bevinden zich niet op hetzelfde niveau. Het bijzondere is dat de oversteek wordt gedaan met behulp van een mobiele brug. De denkbeeldige modelbaan is gebouwd in schaal 1:43.
De modelbaan ‘Braubach’ van Walter Smit meet maar liefst 16,5 bij 5,5o meter en is daarmee de grootste modelbaan van de Modeltrein Expo. We zien een Duits kopstation in landelijke omgeving zo rond 1950 in schaal 1:32.
Alexander Lösch- Deistelbach Ost. Een groot expeditie gebouw, een tankpark, een oliehandel en een treinhalte, allemaal op schaal 1:32. Aan de rechterkant leiden de drie sporen onder een brug door naar de viooltuin. De naam van de baan komt van een stroompje dat door Alexander’s geboortestad Elfershausen stroomt.
Patrice Hamm - Le Trevois. Een fictieve smalspoorbaan geïnspireerd op de beroemde Elsässischen Weinstrasse in Duitsland. Alle gebouwen zijn met de hand gebouwd van gips, hout en papier, ook de treinen zijn gemaakt van hout en papier.
Frans Peeters - Den Overslag. Misschien ken je het wel, de Inglehook puzzel. Het is één van de bekendste rangeerpuzzels ter wereld. Het verraderlijke van deze puzzel is de, op het eerste gezicht, eenvoudige opbouw met maar één uithaalspoor, twee wissels en drie opstelsporen. Maar het biedt oneindig veel rangeermogelijkheden. In “Den Overslag” zien we een overslag van diverse goederen aan een goederenloods in de vorm van deze Inglehook puzzel.
Vincent Scholtze - Gbf Unterhaltung, In de heuvelachtige regio Bergisches Land, aan de spoorlijn Wuppertal - Düsseldorf, ligt het fictieve station Güterbahnhof Gbf Unterhaltung. Op de 3-sporige hoofdlijn zie je een voorbijtrekkende parade van mooi spoorwegmaterieel van de Deutsche Bundesbahn in de jaren ’60. Op de voorgrond een bescheiden goederenstation met stukgoedloods, losweg met verhoogde kop- en zijlading en wat spooraansluitingen. Dat zorgt voor veel rangeermogelijkheden. Een zo natuurgetrouw en gedetailleerd mogelijk landschap in spoor N (1:160!), dus vergeet je leesbril niet!
Stefan van der Straeten (NL) met: Ett stykke af Odsherreds. In de buurt van het Deense Nyköbing Sjælland ligt het gehucht Nyled. We verblijven er begin dertiger jaren eind augustus. De boeren halen gezamenlijk de tarwe van het land. Zo af en toe pruttelt er een houten diesellocomotief voorbij om de zuinige reiziger richting Holbæk te brengen. Het leven is er goed, hard werken voor de winter komt. Goederen worden per stoom richting København en Kørsør vervoerd. Het rustige Denemarken op zijn mooist.
De nieuwe modelbaan van de Belgische meesterbouwer Evan Daes is een diorama gesitueerd in Canada en heet Canada's Finest. Daes is tweevoudig winnaar van de On traXS Award en bouwde in de afgelopen 8 jaar maar liefst 18 modelbanen! Zijn nieuwste project is een baan waar de natuur van de Canadese provincie Alberta centraal staat, je ziet de bergen rond Herbert Lake met een meertje en een rivier. Canadese treinen doorkruisen het landschap. De baan is 4 meter lang en 60 centimeter diep.
Helemaal uit Australië komt Kim Marsh. Zijn baan South Creek meet slechts 43 bij 27 cm. Compleet met achterwand en verlichting past de baan precies in zijn handbagage, hij reist speciaal voor Modeltrein Expo On traXS vanuit Sydney naar Utrecht. Hoe bijzonder is dat?
Hij was er twee jaar lang circa 12 à 14 uur per week mee bezig. Marc Rijkhals steelt letterlijk de show met een flitsende miniatuurversie van het Belgische metalfestival Graspop. Een indrukwekkend bouwwerk met maar liefst 2700 poppetjes en tal van technische snufjes. Zo zie je op de videoschermen beelden van de bands, deint het publiek mee op de muziek en probeert een trekker een gestrande auto van de festivalcamping te trekken. En natuurlijk passeert er regelmatig een trein!