Techlab XL

Tijdens het evenement Techlab XL kun je in het hele museum kennis maken met het thema trein en techniek. Hoe? Met allerlei spannende demonstraties en uitdagende proeven!

Techlab XL

Ga zelf aan de slag bij de levensgrote werkstations en probeer alles uit rond de thema’s stoom, stroom, weerstand en wielen. Ontdek de weerstand van wielen op de megagrote testbaan, schiet een fles weg met luchtdruk, zie bij de stoomkar hoe een stoomlocomotief werkt en maak geen fouten bij het elektrospel. Als klap op de vuurpijl kun je zelf proberen een levensgrote trein in beweging te krijgen! Lukt jou dat in je eentje?

Dit, en nog veel meer, kun je doen tijdens Techlab XL.

Hét evenement voor stoere kids

Deze herfstvakantie staat het hele museum in het teken van techniek. Tijdens Techlab XL zijn er op verschillende plekken leuke, verrassende en coole activiteiten en experimenten te doen rond de thema’s stoom, stroom en wrijving. Kom zelf een dagje testen!

Thema's

Techlab XL is opgebouwd rond vier thema’s die belangrijk zijn voor treinen: stoom, stroom, wielen en weerstand. Met spannende demonstraties en uitdagende proefjes wordt de techniek achter de trein duidelijk gemaakt. Op het buitenterrein van het museum kun je zelf aan de slag!

Stoom & Stroom

Tot 1958 werden treinen in Nederland getrokken door stoomlocomotieven. Het eerste thema van Techlab XL is dan ook ‘stoom’. Hoe werkt dat nou eigenlijk? Hoe sterk is stoom? Lukt het jou om iets weg te schieten met behulp van stoom of luchtdruk?

Na het stoomtijdperk kwamen de elektrische treinen. De bovenleiding zorgde voor de stroomvoorziening, daarvoor is een stroomkring nodig. Kun jij zelf een stoomkring maken? Probeer in een megaspiraal of iets onder stroom staat en test je kennis met een levensgroot elektrospel!

Weerstand

Wrijving zorgt ervoor dat een trein niet eindeloos blijft rollen. Rails zorgen voor minder wrijving en minder weerstand. Welke materialen zijn het meest geschikt? Test het zelf op de grote testbaan. Hoeveel kracht heb je nodig om een trein in beweging te krijgen? Probeer of je zelf sterk genoeg bent. Lukt het niet alleen? Dan doen we het met z’n allen! Je kunt ook testen uitvoeren met magneettreinen.

Wielen

Dit thema legt je alles uit over treinwielen. Waarom zijn sommige wielen veel groter dan andere? Welke vorm hebben ze precies? En hoe zitten de wielen van een stoomtrein vast aan de trein? Je komt erachter door alle proefjes te doen!

De Hyperloop

Waar gaat het naartoe met de spoorwegen? Wat wordt de trein van de toekomst? De Hyperloop zou zo maar eens de trein van de toekomst kunnen zijn. Maar wat is dat eigenlijk, een Hyperloop? Het is een concept voor een vacuümtrein. Het idee hierachter is dat een voertuig zich met hoge snelheid kan verplaatsen in een buis zonder luchtweerstand. Omdat de buis bijna compleet vacuüm wordt gemaakt, en het transportmiddel geen wielen heeft maar op magneten zweeft, is er geen afremmende weerstand en kunnen snelheden van boven de 1000 km/u worden gehaald!