Het Hyperloopteam van de TU Delft bouwde in 2017 een prijswinnend prototype en geeft deze ‘Pod’ in langdurig bruikleen aan het museum. Het concept van de Hyperloop zou een oplossing kunnen zijn in de zoektocht naar hogere snelheden en een meer duurzame manier van transport. In het Spoorwegmuseum wordt de Pod een onderdeel van het Techlab, waar het museum uitleg geeft over de techniek achter de trein. De Hyperloop wordt vrijdag 15 oktober, voorafgaand aan het evenement Techlab XL, gepresenteerd.
Hyperloop
Het idee achter de Hyperloop is dat een voertuig zich met hoge snelheid kan verplaatsen in een buis zonder luchtweerstand. Omdat de buis bijna compleet vacuüm wordt gemaakt, en het transportmiddel geen wielen heeft maar op magneten zweeft, is er geen remmende wrijvingsweerstand en kunnen naar verwachting snelheden van boven de 1000 km/u worden gehaald. Het idee van een vacuümtrein is al heel oud, maar kreeg een impuls dankzij de bemoeienis van Elon Musk. Een Hyperloop is volgens hem sneller dan de trein, veiliger dan de auto en minder vervuilend dan vliegen.
Hyperloop Pod Competition
Om de ontwikkeling van de Hyperloop te stimuleren kondigde het bedrijf Space X van Elon Musk in 2015 een internationale Hyperloop Competitie aan. Bedrijven en studenten werden uitgedaagd om een transportvoertuig (‘Pod’) te bedenken voor de 1,28 kilometer lange testbaan in Californië. De studenten van de TU Delft gingen de uitdaging aan. Zij bouwden een 1:2 prototype Hyperloop-Pod die in 2017 de eerste Space X competitie won. Dit prototype van de eerste Delftse Hyperloop is nu te zien in het Spoorwegmuseum. De Hyperloop Pod zorgt voor een uitbreiding van het Techlab waar het thema techniek en trein wordt uitgediept. Bij de Pod kunnen bezoekers via proefjes inzicht krijgen in de invloed die luchtdruk en magnetisme hebben op de voortbeweging van een trein of Hyperloop-Pod.
Techlab XL 16 t/m 24 oktober
De Hyperloop wordt gepresenteerd voorafgaand aan het evenement Techlab XL. Tijdens dit evenement staat het hele Spoorwegmuseum in het teken van techniek en trein. Daarvoor moeten wel de handen uit de mouwen! Met allerlei spannende demonstraties en uitdagende proeven ontdekken bezoekers de geheimen achter de werking van de trein. Iedereen kan aan de slag rond de thema’s stoom, stroom, weerstand en wielen. Als klap op de vuurpijl kunnen kinderen proberen een trein van zijn plek te trekken.