Nationale Museumweek 2021

Het Spoorwegmuseum staat te popelen om de deuren weer veilig voor je te openen. Maar zolang alle musea verplicht gesloten zijn, kan dat nog niet. Vandaar dat deze editie van de Nationale Museumweek digitaal zal zijn.

Nationale Museumweek 2021

We hebben het afgelopen jaar allemaal te maken gehad met vrijheidsbeperkingen. Musea moesten de deuren sluiten en dus kon het publiek geen musea meer bezoeken. Daardoor beseft iedereen meer dan ooit hoe belangrijk onze (culturele) vrijheid is.

Het thema van de Nationale Museumweek is dan ook ‘Vrijheid’. Het Spoorwegmuseum deelt gedurende de Nationale Museumweek van 19 t/m 25 april dagelijks een filmpje dat past in het thema. In ons geval het spoor na de bevrijding in 1945, de vrijheid om te reizen, om naar het buitenland te gaan, te gaan en staan waar je wil.

Deel 1 Bevrijding

Conservator Evelien Pieterse trapt af met een verhaal over NS na de bevrijding in 1945. Dit filmpje maakt deel uit van een serie over 75 jaar vrijheid, vorig jaar thema van de Nationale Museumweek. Kijk de reeks terug.

Deel 2 Tienertoer

Wat past er nou beter bij het thema vrijheid dan de Tienertoer? Met deze kaart kon je voor weinig geld een week vrij reizen door heel Nederland. De vrijheid om op pad te gaan zonder je ouders. Gaan en staan waar je wil! Kijk mee naar de verhalen van de Tienertoer.

Deel 3: vrije arbeid

Dagelijks delen we, in het kader van de Nationale Museumweek, een filmpje met als thema ‘vrijheid’. Vandaag vertelt conservator Evelien Pieterse iets over vrije arbeid in Nederlands-Indie. Nederlanders legden daar in de 19e eeuw spoorwegen aan. Het zware werk werd echter gedaan door Javaanse arbeiders. Was dit slavenarbeid, of waren zij vrij om dit werk te doen?

Deel 4: vrij reizen

Arjan den Boer, gastconservator van de tentoonstelling Spoor van Verbeelding, gaat aan de hand van een aantal affiches uit de tentoonstelling in op het thema ‘vrijheid’. Zijn verhaal begint bij de luxe Pullmantrein naar Parijs, en eindigt bij de ultieme vrijheid: op reis door Europa met de Interrailkaart.

Deel 5: vrijheid om te kiezen

Hoe vrij ben je om te kiezen voor de baan die je wil? Conservator Evelien Pieterse gaat in het kader van de Nationale Museumweek in op de rol van vrouwen bij de spoorwegen.

Deel 6: vrij reizen over de grens

Conservator Tuur Verdonck vond in het museumdepot een heel bijzonder treinkaartje. Hij vertelt het verhaal van dit kaartje dat nauw samenhangt met de vrijheid om te reizen naar het buitenland.

Deel 7: Beladen treinen

Als afsluiting van de Nationale Museumweek delen we, om aan te geven hoe belangrijk vrijheid is,  de aangrijpende documentaire Beladen Treinen over de Jodentransporten in de Tweede Wereldoorlog. De presentatie Beladen Treinen is tevens te bezoeken in het museum, maar ook online te bekijken op www.beladentreinen.nl