Collectie

Het Spoorwegmuseum beschikt over een zeer uitgebreide collectie locomotieven, treinstellen, rijtuigen, schaalmodellen, stoommachines, schilderijen, spoorwegmateriaal en voorwerpen. De collectie is op deze website voor de overzichtelijkheid ingedeeld in categorieën. In het museum is de collectie op verscheidene plekken, verspreid over het museum, te bewonderen.
 

Onze treinen

Met rollend materieel worden alle voortuigen aangeduid die over spoorwegen kunnen rijden.
 

Modeltreinen

In het modellenmagazijn ontdek je alles over modeltreinen.
Modeltreinen
 

Draisines

Bekijk een unieke collectie draisines uit het eind van negentiende eeuw en de eerste helft van de twintigste eeuw.
Ontdek

Tweede wereldoorlog

Ontdek alle verhalen en objecten van het Spoorwegmuseum over de Tweede Wereldoorlog. Met het tonen van deze collectie houden we de herinnering aan de oorlogsjaren levend, ook voor toekomstige generaties, zodat we ons blijven realiseren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

 
 

Techniek

Het Spoorwegmuseum heeft een techniekcollectie, die bestaat uit de onderdelen ‘weg en werken’, ‘veiligheid’, ‘voertuigtechniek’, ‘kantoor’ en ‘werkplaats’.
Ontdek
 

Beeldende kunst

Het Spoorwegmuseum bezit ca. 200 olieverfschilderijen en 2000 aquarellen, litho’s, prenten en tekeningen met afbeeldingen van spoorwegen in de breedste zin van het woord.
Lees meer
 

Kinderen van Versteeg

In het dossier "Kinderen van Versteeg" zoomen we in op de spoorwegstaking met behulp van de collectie van het museum en verhalen over NS.
Kinderen van Versteeg

Crowdsourcing

Het Spoorwegmuseum heeft door de jaren heen een grote fotocollectie verzameld. Alle foto’s zijn sinds kort gedigitaliseerd en staan klaar om beschreven te worden

 
 

Registratiefabriek

Om goed overzicht te houden op wat er allemaal in de collectie bewaard wordt heeft het Spoorwegmuseum het project ‘De Registratiefabriek’ opgestart.
Lees meer
 

Schenkingen

Hier kun je meer informatie vinden over schenkingen aan het museum.
Meer informatie
 

Bruikleen & beeldaanvraag

Lees meer over het aanvragen van beeld en en bruikleen.
Meer informatie
 

Ontzamelen

Lees meer over het afstootbeleid van het Spoorwegmuseum.
Ontzamelen

Doorzoek de collectie

Het Spoorwegmuseum beheert een collectie van ruim 200.000 voorwerpen. Ca. 10.000 foto’s en objecten uit de periode Mobilisatie, Tweede Wereldoorlog, Bevrijding en Wederopbouw (1939-1960) zijn te doorzoeken op onze website.