Champions League modelbouw in Spoorwegmuseum

29 januari, 2020

modeltrein expo

Europa’s mooiste modelspoorbanen drie dagen te gast in Utrecht

Europa’s mooiste modelspoorbanen drie dagen te gast in Utrecht

Ze komen uit heel Europa en zelfs uit Australië, de modelbouwers van On traXS! 2020. Ook dit jaar heeft het Spoorwegmuseum, in samenwerking met het modelbouwcollectief Mitropa, weer een groot aantal topbanen weten vast te leggen. De kwaliteit van de modelbanen, in combinatie met de sfeervolle ambiance van het Utrechtse Spoorwegmuseum, staat ook dit jaar garant voor een succesvolle editie van Modeltrein Expo On traXS! De meeste modelbanen zijn voor het eerst in Nederland te zien, waaronder die van een aantal oud-winnaars van de publieksprijs. Ook tonen de belangrijkste leveranciers en fabrikanten hun nieuwste producten. Modeltrein Expo On traXS! vindt plaats van 13 t/m 15 maart 2020.

De modelbanen van 2020

De Modeltrein Expo On traXS! 2020 mag zich verheugen op de aanwezigheid van een groot aantal bekende namen. Tweevoudig publieksprijswinnaar Evan Daes uit België heeft zich laten inspireren door de Canadese natuur, Stefan van der Straeten door het Scandinavische landschap. De Poolse bouwer Marcin Turko neemt ons met Zielona Station mee naar het Poolse platteland. De modelbaan was eerder een groot succes op de belangrijke modelbouwshows in Leipzig en Dortmund en is nu voor het eerst in Nederland te zien. Marc Rijkhals steelt letterlijk de show met een flitsende miniatuurversie van het Belgische metalfestival Graspop. Helemaal uit Australië komt Kim Marsh. Zijn baan South Creek meet slechts 43 bij 27 cm. Compleet met achterwand en verlichting past de baan precies in zijn handbagage, hij reist speciaal voor Modeltrein Expo On traXS vanuit Sydney naar Utrecht. Hoe bijzonder is dat? Het is maar een greep uit de vele modelbanen die te zien zijn. De namen van gerenommeerde bouwers zoals Henk Wust en Jan van Mourik (NL), Vincent Scholtze (NL), Thomas Schmidt (ZW), Alexander Losch (DE), Marcel Ackle (DE), Claude Fandel (LUX) en Didier Mozer (FR) garanderen een kwalitatief hoogstaande editie. Alle informatie over de deelnemers en standhouders is te vinden op de overzichtspagina.

Activiteiten

De Modeltrein Expo On traXS! is niet alleen een must voor de liefhebber, ook voor gezinnen met kinderen is het evenement de moeite waard. De fascinerende modeltreinwereld past naadloos in de wereld van levensgrote treinen van het museum. Opstapjes zorgen ervoor dat de banen ook voor de kleintjes goed te zien zijn. En omdat er altijd voorzichtig moet worden omgegaan met de prachtige maar kwetsbare modelbanen zorgt het museum ook voor een aantal leuke kinderactiviteiten. Op het speciale kinderplein kunnen kinderen knutselen en bouwen en ook zelf achter de knoppen om een rangeerdiploma te halen. Met de speurtocht is een goed oog voor detail noodzakelijk: zoek aan de hand van detailfoto’s de juiste baan. Er zijn leuke prijzen mee te winnen. Natuurlijk zijn alle attracties van het museum in vol bedrijf, een bezoek aan Stalen Monsters, de Grote Ontdekking, het theater of de Vuurproef maakt een bezoek aan de Modeltrein Expo compleet.