Help mee de fotocollectie te beschrijven

Het Spoorwegmuseum heeft door de jaren heen een grote fotocollectie verzameld. Alle foto’s zijn sinds kort gedigitaliseerd en worden momenteel door een groep vrijwilligers van informatie voorzien. Zij geven een beschrijving van wat er op de foto staat afgebeeld. Zo maken we de foto’s vindbaar en doorzoekbaar, niet alleen voor het museum, maar voor iedereen! Op deze pagina vind je alles over deze fotocollectie en over hoe jij kan helpen om onze collectie te beschrijven.

Onze veelzijdige fotocollectie

We beheren een collectie van ruim 66.000 objecten en bijna 200.000 foto’s. Het leeuwendeel van de collectie is opgeslagen in depots, waaronder ook onze bijzondere fotocollectie. Op deze foto’s zijn bij lange na niet altijd treinen te zien. We hebben onder andere foto’s van de afdeling publiciteit van de NS (1917-1995), de staatsaanleg van het spoor (1863-1914), diverse 19e-eeuwse Nederlandse spoorwegmaatschappijen, stations, spoorwegen in het voormalig Nederlands-Indië, fabrieksfotografie en luchtfoto’s van spoorlijnen, gebouwen en bruggen.

De foto’s geven een overzicht van de ontwikkeling van de spoorwegen in Nederland, bijna vanaf het begin van de fotografie omstreeks 1850 tot nu. Dat maakt dat onze fotocollectie uniek en van nationaal en internationaal belang is.

Crowdsourcing: wat is dat?

Crowdsourcing is het verrijken van data met behulp van de deskundigen en enthousiastelingen geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van het spoor. Het Spoorwegmuseum is eerst met een pilotproject gestart om de foto’s door een kleine groep vrijwilligers te laten beschrijven.

Deze enthousiaste groep spoorexperts heeft inmiddels zo’n 6500 foto’s van een beschrijving voorzien. Zij geven de foto een titel, maken een beschrijving van wat er is afgebeeld en vermelden indien bekend jaartal en de naam van de fotograaf. Ook worden er trefwoorden aan de foto’s toegekend.

Deze groep van spoorwegliefhebbers is altijd in beweging en kan niet wachten om zich uit te breiden. Hoe groter de groep, hoe sneller de foto’s worden beschreven, zodat de fotocollectie straks door iedereen bekeken kan worden. Door de gedigitaliseerde foto’s online te laten beschrijven kan iedereen zijn steentje bijdragen om ons bijzondere erfgoed veilig de stellen voor de toekomst.

Help je mee onze fotocollectie te beschrijven?

Nu zo’n 200.000 foto’s zijn gedigitaliseerd, zijn we op zoek naar spoorwegliefhebbers, maar ook naar architectuurliefhebbers of mensen met interesse voor regionale geschiedenis om de foto’s te beschrijven. Met een online registratieprogramma kun je thuis vanachter je eigen computer meehelpen.