Kom ook Spoorweg Spelen, we zijn iedere dag van de meivakantie geopend! Komt u met het openbaar vervoer? Van 29 april t/m 4 mei is de dienstregeling voor de pendeltrein van en naar het Spoorwegmuseum aangepast door werkzaamheden. Check de reisplanner van NS voor het meest actuele advies.

Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet

Van 28 april t/m 5 mei 2024 openen zo'n tweehonderd locaties hun deuren om stil te staan bij de Joden die ooit op deze locaties woonden en werkten. Met persoonlijke verhalen maakt Open Joodse Huizen de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog invoelbaar.

Maliebaanstation

In de Tweede Wereldoorlog nam de Duitse bezetter het in 1939 gesloten Maliebaanstation weer in gebruik. Vanaf deze plek werden veel Joodse Utrechters op transport gesteld naar Westerbork. Het Spoorwegmuseum blikt met de exposities Beladen Treinen en Kinderen van Versteeg terug op deze zwarte bladzijde in de geschiedenis van de spoorwegen, het Joods monument voor de deur herinnert aan de slachtoffers.

Tijdens Open Joodse Huizen zullen conservator Evelien Pieterse en journalist Bas Dekkers ingaan op de rol van NS in de Tweede Wereldoorlog via verschillende lezingen.

Bekijk het complete programma in Utrecht op https://jck.nl/open-joodse-huizen/utrecht

Het spoor van verzet

Door: Conservator Evelien Pieterse
Tijdstip:
11.00, 13.00 en 15.00 uur
Plek:
Wachtkamer 3de klasse
Duur: ca 30 minuten
Reserveren niet nodig, vrije inloop vanaf kwartier voor aanvang.

Op 17 september 1944 riep de Nederlandse regering in Londen via radio Oranje meer dan 30.000 spoorwegmedewerkers op om onmiddellijk hun werk neer te leggen. De spoorwegstaking moest de geallieerde operatie ‘Market Garden’ ondersteunen om de bevrijding van Nederland te versnellen. In hoeverre is de spoorwegstaking te zien als verzetsdaad van NS? En hoe stelden gewone spoorwegmedewerkers zich tegen de Duitse bezetter op? 

Over Flora Snatager

Door: Journalist Bas Dekkers
Tijdstip:
12.00, 14.00 en 16.00 uur
Plek: Wachtkamer 3de klasse
Duur: ca 30 minuten
Reserveren niet nodig, vrije inloop vanaf kwartier voor aanvang.

Flora Snatager werkte als stenotypiste op de afdeling goederentransport van de NS. Omdat ze Joods was, werd ze in 1940 ontslagen. Na ondergedoken te hebben gezeten, kwam Flora in 1943 in Westerbork terecht. Op 27 augustus van dat jaar werd ze in Auschwitz vermoord. Journalist Bas Dekkers vertelt haar verhaal, en de geschiedenis van Joodse NS-medewerkers.