Raildagen 2023

Op 15 en 16 september 2023 kan iedereen zien hoe boeiend de railsector is. In heel Nederland zetten verschillende bedrijven hun poorten open en natuurlijk doet het Spoorwegmuseum ook mee!

De Arend onder stoom

De Arend, gebouwd in Engeland, rijdt op 20 september 1839 de eerste officiële treinrit van Nederland. In het Spoormuseum staat een replica die in 1938 gebouwd is voor NS, ter ere van het 100-jarige bestaan van de spoorwegen in Nederland. Dit is de enige stoomlocomotief van het museum die nog rijdt: één keer per maand in de zomermaanden. Bijzonder is dat de locomotief een andere spoorbreedte heeft dan we nu gewend zijn, dit zogenaamde breedspoor bestaat niet meer in Nederland. Daarom ligt er speciaal voor de Arend op het museumterrein nog een stukje breedspoor. Uniek in Nederland dus!

Op zaterdag 16 en zondag 17 september zal de Arend ritjes over het museumterrein rijden, op vrijdag wordt hij buiten al opgestookt. Kom vooral kijken en snuif de geur op van stoom en kolen!

Lees hier meer over de Arend onder stoom.

Uitreiking & Expositie We ♥ Rail fotowedstrijd

Op vrijdag 15 september zijn alle genomineerden foto’s van de We ♥ Rail fotowedstrijd in onze Bestelgoederengang in het Maliebaanstation te zien. Om 16:00 zal door Wouter Koolmees, directeur NS en Nicole Kuppens, directeur Spoorwegmuseum de vijf prijswinnaars bekend worden gemaakt.