Kom ook Spoorweg Spelen, we zijn iedere dag van de meivakantie geopend!

Canondagen

Tijdens het weekend van 25 & 26 mei 2024 organiseren verschillende Canonmusea activiteiten waarbij de vensters en de sleutelstukken uit de Canon van Nederland centraal staan. Het Spoorwegmuseum behandelt twee Canonvensters: de eerste spoorlijn en de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens de Canondagen wordt de Arend, de replica van de allereerste stoomlocomotief in Nederland, onder stoom gebracht en maakt hij ritjes over het achterterrein.

In het kader van het venster Tweede Wereldoorlog biedt het Spoorwegmuseum, in samenwerking met Stichting Na de Oorlog, lezingen aan op bijzondere plekken in het museum. De gastsprekers vertellen aangrijpende verhalen over de oorlog waar de trein veelal een belangrijke rol speelt. Iedere lezing duurt ongeveer 1 uur.

Zaterdag 25 mei

11:00 en 13:00​​ uur – Michaja Wiener
Plek: Koninklijke Wachtkamer (max 20 personen)

De grootouders van Michaja worden in 1943 verraden op hun onderduikadres en afgevoerdnaar Westerbork. Drie dagen later worden ze op transport gesteld naar Auschwitz. Beiden overleven het niet. Hun kinderen Rosy en Salomé overleven de onderduik en worden opgevoed door pleegouders. Het is ruim 20 jaar later in de jaren ’70 van de vorige eeuw wanneer Rosy met haar kinderen wordt geconfronteerd met de uitspraak van de buurman: “Ze hadden jullie allemaal moeten vergassen”. En dat is precies de drive van (klein)dochter Michaja Wiener om keer op keer dit verhaal te vertellen.

11:00 en 13:00​​ uur – Saskia Goldschmidt​​
Plek: Blauwe Roemeen (max 20 personen)

De vader van Saskia Goldschmidt overleefde ternauwernood concentratiekamp Bergen-Belsen, maar wilde zijn familie nooit belasten met dit verleden. Een onmogelijke opgave. Saskia groeide op met de oorlog die haar vader heeft doorstaan. Ze schreef het boek ‘Verplicht Gelukkig, portret van een familie’ en baseert haar verhaal op dit boek.

 

Zondag 26 mei

11:00 en 13:00 uur ​​- Daniella Zwaaf​​​
Plek: Loods Nijverdal​​​ (max 30 personen)

Abraham is de enige uit zijn familie die niet in het bekende familiebedrijf ‘De Hollandse Zuurinleggerij’ gaat werken. Hij brengt zijn familie in de onderduik, wordt verraden en overleeft Auschwitz. De hel op aarde. Daniella’s zoektocht naar wat er met haar opa is gebeurd en hoe hij Auschwitz heeft overleefd, brengt ontluisterende feiten aan het licht. Ze vertelt het verhaal van haar opa en daar mag iedereen vragen over stellen.

11:00 en 13:00​​ uur – Esther Karsch-Spiro​​
Plek: Centrale​​​ (max 30 personen)

Mart Spiro vraagt bij de eerste stop aan zijn vader of hij uit de trein mag springen. Voordat zijn vader een besluit kan nemen, rijdt de trein verder. “Als je nog een kans hebt, spring dan!”, zegt zijn vader. Bij de tweede stop wordt hij tegengehouden door een oudere man om het niet te doen. En toch springt hij. Mart duikt onder en overleeft de Holocaust, maar zijn vader en moeder worden vermoord in Auschwitz. Esther vertelt op indringende wijze het verhaal van haar vader en legt een link naar de hedendaagse maatschappelijke ontwikkelingen.

Reserveer je ticket

Toegang is gratis, maar reserveren is noodzakelijk. Dit kan via onderstaande buttons.

Naast de reservering is ook een toegangsbewijs voor het museum nodig. Deze kan worden gekocht aan de kassa, via onze online ticketshop of bezoek ons met een Museumkaart of VriendenLoterij VIP-kaart. De lezingen duren ongeveer 1 uur.